Cila është koha më e mirë e ditës për të pirë jogurt?

Cila është koha më e mirë e ditës për të pirë jogurt?

Jogurti është një produkt qumështi i përftuar nga fermentimi i qumështit me ndihmën e kulturave specifike bakteriale, zakonisht Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus. Ata e shndërrojnë sheqerin e qumështit (laktozë) në acid laktik, i cili i jep jogurtit strukturën e tij karakteristike të thartë dhe kremoze.

Në përgjithësi, produktet e qumështit të fermentuar kanë shumë përfitime shëndetësore. Ato normalizojnë punën e sistemit tretës, zvogëlojnë rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve të zemrës dhe të sistemit të qarkullimit të gjakut, mbrojnë zorrët nga parazitët etj sepse janë të pasura me proteina, kalcium (që forcon indin kockor) dhe bifidobaktere. Ata lidhen me murin e zorrëve dhe ndërtojnë një barrierë natyrore, duke parandaluar lidhjen e agjentëve të dëmshëm.

Bakteret që gjenden në jogurt, si probiotikët, mund të kontribuojnë në shëndetin e tretjes. Ato ndihmojnë në ruajtjen e ekuilibrit të mikroflorës së zorrëve dhe mund të kenë një efekt të dobishëm në tretje.

Është e mirë për sistemin imunitar

Jogurti është burim i proteinave, vitaminave (si vitamina B12 dhe riboflavina) dhe mineraleve (kalcium, fosfor). Mund të përmbajë gjithashtu yndyrna të shëndetshme, veçanërisht nëse bëhet me qumësht të plotë. Është e rëndësishme të theksohet se përbërja ushqyese e jogurtit mund të ndryshojë në varësi të llojit (qumësht i plotë, i skremuar etj.) dhe aditivëve që mund t’i jenë shtuar.

Disa studime sugjerojnë se pirja e jogurtit mund të ndihmojë në rritjen e sistemit imunitar. Trakti tretës luan një rol të rëndësishëm në përgjigjen imune, kështu që një sistem tretës i shëndetshëm mund të kontribuojë në shëndetin e përgjithshëm dhe rezistencën ndaj sëmundjeve.

Për njerëzit me intolerancë ndaj laktozës, jogurti mund të jetë një alternativë më e mirë se qumështi i zakonshëm, sepse bakteret e përdorura në fermentimin e jogurtit shpërbëjnë laktozën, duke ulur kështu përmbajtjen e laktozës në produkt.

Ka edhe kufizime

Edhe pse produktet e qumështit janë të rëndësishme për funksionimin e organizmit tonë, ato nuk duhen marrë në situata të caktuara.

Produktet e qumështit të fermentuar janë burimi kryesor i aminoacideve dhe proteinave të nevojshme për funksionimin efikas të trupit. Ndryshe nga qumështi, trupi i absorbon ato shumë më shpejt sepse zinxhirët e tyre proteinikë janë shumë më të shkurtër. Megjithatë, sa të dobishme do të jenë për trupin tuaj varet edhe nga koha kur i konsumoni.

Siç kemi thënë tashmë, produktet e qumështit të thartë normalizojnë mikroflorën e zorrëve falë të ashtuquajturave bifidobaktere me të cilat janë mjaft të pasura. Këto baktere i quajmë gjithashtu probiotikë. Për të përfituar sa më shumë nga bifidobakteret, është shumë e rëndësishme të merren produktet e qumështit të fermentuar me stomakun bosh.

Kur të pini jogurt?

Nutricionistët rekomandojnë të pini jogurt dhe të gjitha produktet e tjera të qumështit të fermentuar të paktën një orë e gjysmë pas ngrënies.

Ndonëse nutricionistët këshillojnë që nuk rekomandohet të hahet asgjë të paktën dy orë para gjumit, dhe për të mos e rënduar trupin, produktet e qumështit të fermentuar i përkasin një grupi të vogël ushqimesh që mund t’i konsumoni në mbrëmje, pa prishur cilësinë e. fle .

Kështu, ju mund të shtoni salcë jogurti, kefir, gjizë, qumësht të thartë dhe kos në menynë tuaj të darkës.

Shumë ekspertë besojnë se këto ushqime duhet t’i konsumoni për dy javë rresht për të përmirësuar funksionin e zorrëve.

Dozat e rekomanduara ditore:

1-2 gota kefir, jogurt dhe qumësht i thartë,

100 g djathë të freskët, salcë kosi (2,5% yndyrë).

shënim

Jogurti mund të ndryshojë në vlerën e tij ushqyese dhe përfitimet shëndetësore në varësi të markës, procesit të prodhimit dhe përbërësve të shtuar në të (si sheqeri ose aditivët artificialë).

Prandaj, kur zgjidhni jogurtin, rekomandohet të lexoni etiketat dhe të zgjidhni produkte që përmbajnë më pak sheqer të shtuar dhe aditivë të panevojshëm.

Në çdo rast, nëse nuk keni kufizime të veçanta dietike ose alergji, konsumimi i moderuar i jogurtit mund të jetë pjesë e një diete të ekuilibruar dhe të kontribuojë në një mënyrë jetese të shëndetshme.

LEXO EDHE:

Back to top button