Cilat profesione do të jenë më të kërkuara në vitin 2024?

Cilat profesione do të jenë më të kërkuara në vitin 2024?

Bota përreth nesh po ndryshon me shpejtësi nëpërmjet teknologjive dixhitale dhe kjo na vë të gjithëve në një pozicion ku duhet të jemi fleksibël dhe potencialisht të përshtatemi me tendencat e reja. Kush do ta merrte me mend dy ose tre vjet më parë se inteligjenca artificiale do të bëhej e zakonshme ose se puna nga shtëpia do të bëhej e zakonshme?

Tregu i punës po ndryshon më shpejt se kurrë, ndaj nuk duhet të jetë çudi që disa profesione të kërkuara deri para disa vitesh sot janë bërë thuajse të padëshirueshme.

Është e vështirë të parashikohet me siguri se çfarë do të sjellë viti para nesh, si në botë ashtu edhe në vendin tonë, por në bazë të disa tendencave mund të konkludohet se cilat profesione do të jenë të kërkuara në periudhën e ardhshme. Në shumë raste, këto do të jenë punë që lidhen me informatikë, energji të rinovueshme, inteligjencë artificiale, siguri në internet dhe punë të ngjashme. Prandaj, në këtë tekst ju paraqesim një pasqyrë të profesioneve që do të jenë të kërkuara në vitin 2024. Nëse jeni ende duke menduar se në cilin kolegj të regjistroheni ose dëshironi të ndryshoni profesionin tuaj, atëherë jeni në vendin e duhur!

Zhvillues softuerësh
Ky profesion ka qenë prej vitesh në krye të listës së profesioneve më të kërkuara dhe më të paguara. Vërtet, në të kaluarën në këtë profesion mund të punësoheshin ata që nuk kishin njohuri serioze në fushën e programimit, por duke qenë se sot disa detyra mund të zgjidhen pa problem nga inteligjenca artificiale, hapësira për fillestarët është ulur shumë.

Gjithmonë do të ketë një vend për ata që janë të aftë në gjuhë programimi, si Java, Python ose C++, dhe tashmë kanë mjaft përvojë pas tyre. Sot, për shembull, zhvilluesit që janë të mirë në korrigjimin e gabimeve janë gjithashtu në kërkesë të lartë, gjë që përsëri vjen me përvojë. Paga mesatare neto e zhvilluesve të softuerit në Serbi është rreth 1,379 euro, ndërsa të rinjtë paguhen rreth 844 euro dhe të moshuarit mbi 2,000 euro.

Duke marrë parasysh që kërkesa për gjuhë të ndryshme programimi në këtë fushë mund të ndryshojë, nuk do të ishte keq të konsultoheni me miqtë që tashmë janë duke punuar si programues se në cilin drejtim duhet të drejtoni arsimin tuaj.

Analist i të dhënave
Analistët e të dhënave shpesh përshkruhen si njerëz pa të cilët është e pamundur të imagjinohet një biznes modern. Ata luajnë një rol kyç në procesin e vendimmarrjes. Aftësia e tyre për të kuptuar të dhënat i lejon kompanitë të rregullojnë strategjitë e tyre, të optimizojnë operacionet dhe të përshtaten më mirë me kushtet dinamike të tregut.

Nëpërmjet analizave të sakta, këta ekspertë zbulojnë tendencat, njohin nevojat e klientëve dhe ndihmojnë në formimin e inovacioneve që çojnë në biznes të suksesshëm. Pagat e tyre janë në rangun e atyre të programuesve dhe ajo që është e rëndësishme të theksohet është fakti se për ta ka vende pune në kompani që nuk kanë të bëjnë kryesisht me sektorin e IT.

Kompanitë e krijimit të përmbajtjes dixhitale
që nuk janë në linjë janë sikur të mos ekzistojnë. Nëse jeni një person që keni një “tel” për rrjetet sociale dhe dini të ndjeni pulsin e audiencës – kjo është karriera e duhur për ju. Ndërsa shumë menduan se AI do të reduktonte nevojën për krijues të përmbajtjes dixhitale, shumica e CMO-ve në firmat më të mëdha në botë thonë se kjo do të rrisë buxhetet e krijuesve. Edhe tregu ynë është aq i madh saqë ata që kanë diçka për të ofruar mund të arrijnë lehtësisht te klientët.

Mjekësia
Një karrierë në mjekësi është gjithmonë një zgjedhje e mirë nëse është diçka që ju intereson. Gjermania, për shembull, prej shumë vitesh përballet me mungesë të fuqisë punëtore në spitale, ndaj kushtet që duhen plotësuar për punësim janë shumë të thjeshta.

Tashmë pas përfundimit të arsimit të mesëm dhe dhënies së provimit profesional, ju mund të gjeni një punë si infermiere.

Dega e Mikpritjes
Këtu do te kete gjithmone pune. Kuzhinierë, kamerierë, menaxherë – të gjitha këto janë profesione që shpesh mund t’i shihni në reklama. Pagat në këtë degë po rriten vit pas viti, më së shumti për faktin se punëtorët shkojnë shumë jashtë vendit gjatë sezonit turistik. Por ato kompani që duan të mbajnë punëtorë të mirë do të ofrojnë gjithmonë kushte të mira dhe paga që do të jenë mbi mesataren.

Paga minimale e një kamarieri në Beograd është rreth 65.000 dinarë, që nuk është shumë. Megjithatë, nëse arrini të punësoheni në një nga restorantet apo hotelet më prestigjioze, fitimet tuaja mund të dyfishohen. Në një pozicion pak më të mirë janë kuzhinierët, të cilët janë shumë të kërkuar, sidomos në stinën e verës. Nëse jetoni në një nga qendrat turistike, kjo është karriera ideale për ju. Nëse nuk jeni të kënaqur, ka gjithmonë sezonin e verës!

LEXO EDHE:

Back to top button