Cilat ushqime janë treguar se rrisin rrezikun e diabetit të tipit 2?

Një delikatesë e preferuar e mishit për shumë njerëz mund të rrisë rrezikun e diabetit të tipit 2, paralajmërojnë shkencëtarët

Siç raporton The Sun, studiuesit francezë kanë zbuluar se kimikatet ruajtëse, të cilat gjenden kryesisht në proshutën e përpunuar në mënyrë industriale, rrisin shkallën e njerëzve që vuajnë nga kjo sëmundje.

Studimi i tyre ndoqi normat e dietës dhe diabetit të më shumë se 104,000 njerëzve për 12 vjet, dhe rezultatet treguan se shfaqja e diabetit të tipit 2 ishte deri në 27 për qind më e lartë tek ata që hanin sasi të larta të nitrateve, të ashtuquajturat. më së shumti gjendet në proshutë, por edhe në salsiçe, proshutë dhe sallam.

Autori kryesor i studimit, Dr Bernard Srour i Universitetit të Sorbonës, Paris Nord, tha se njerëzit duhet të kufizojnë konsumin e ushqimeve që përmbajnë aditivë të diskutueshëm, duke përfshirë nitritin e natriumit.

“Këto rezultate ofrojnë prova të reja për nevojën për të reduktuar përdorimin e aditivëve të nitrateve në mishin e përpunuar në industrinë ushqimore,” shpjegon Srour, i cili shton se studimet e fundit kanë lidhur gjithashtu konsumin e proshutës dhe produkteve të tjera të mishit me një rrezik në rritje të zorrës së trashë. , kanceri i gjirit dhe prostatës.

LEXO EDHE:

Back to top button