“Dëmtimi i Nord Stream ishte sabotim”, prokurori suedez: U gjetën mbetjet e eksplozivit

“Dëmtimi i Nord Stream ishte sabotim”, prokurori suedez: U gjetën mbetjet e eksplozivit

Prokurori suedez që drejton hetimet për dëmtimin e gazsjellësve Nord Stream 1 dhe 2 ka konfirmuar se ngjarja ka qenë sabotim dhe ka thënë se janë gjetur gjurmë eksplozivi.

Në një deklaratë, prokurori Mats Ljungqvist tha: Gjatë hetimeve që u kryen në vendngjarje në Detin Baltik, u bënë konfiskime të gjera dhe zona është dokumentuar me kujdes. Analizat e kryera tani tregojnë gjurmë të eksplozivit në disa nga objektet e huaja që u gjetën. Puna e avancuar e analizës vazhdon në mënyrë që të mund të nxirren përfundime më të forta për incidentin.

Më tej në deklaratë thuhet se “hetimi paraprak është shumë kompleks dhe gjithëpërfshirës” dhe se puna vazhdon.

Deklarata nuk përmend asnjë të dyshuar. Ai vlerëson gjithashtu bashkëpunimin e autoriteteve në Suedi me ato të vendeve të tjera.

Ai përfundon duke thënë se prokurori nuk mund të japë informacion të mëtejshëm në këtë moment dhe nuk do të ofrojë asnjë akses të mëtejshëm në media.

Në fund të shtatorit, çarjet në shkallë të gjerë në tubacione shkaktuan një rrjedhje gazi që ishte e dukshme nga sipërfaqja e detit Baltik.

Pamjet nënujore nga mesi i tetorit treguan shkallën e dëmit. Në fund të tetorit, ministria ruse e Mbrojtjes akuzoi personelin e marinës britanike për hedhjen në erë të tubacioneve, ndërsa nuk paraqiti asnjë provë për të mbështetur pretendimin, të cilin Londra e mohoi.

LEXO EDHE:

Back to top button