Dhjetë urdhëresat për prindër më të mirë

Skenari është i njohur për shumë njerëz – qëndroni në radhë te kasa, fëmija fillon të bërtasë se dëshiron një lodër ose karamele, njerëzit po kthehen, ju nuk jeni rehat… Situata përshkallëzohet, dhe ju jeni në humbje dhe çudi. ku ke gabuar.

Në librin e tij të fundit, 10 Rregullat Bazë për Prindërim të Mirë, Dr. Lawrence Steinberg, Profesor i shquar i Psikologjisë në Universitetin Temple në Filadelfia, ofron udhëzime të bazuara në kërkimet më të fundit dhe autoritative sociale dhe shkencore të kryera gjatë 75 viteve të fundit. Ai siguron prindërit se do të shohin ndryshime të rëndësishme për mirë nëse fillojnë të zbatojnë këto rregulla.

Dr.Steinberg shpjegon se qëllimi i prindërimit nuk është të tregosh se kush është në krye, as të fusësh frikë tek fëmijët, por t’i mësosh ata të bëhen individë të pavarur dhe të vetëdijshëm nëpërmjet dhembshurisë, ndershmërisë, vetëkontrollit, bashkëpunimit dhe gëzimit.

 

Veprimet tuaja kanë rëndësi

Ky është një nga postulatet më të rëndësishme. Ajo që bëni është e rëndësishme sepse fëmijët ju shohin edhe kur ju nuk jeni të vetëdijshëm për këtë. Nuk mjafton vetëm të drejtosh sjelljen e fëmijëve dhe të mos shqetësohesh për tënden. Fëmijët mësojnë nga shembujt e prindërve dhe të afërmve shumë më tepër sesa përmes bisedës.

Nuk mund të ketë kurrë shumë butësi

“Nuk është e mundur të llastosh një fëmijë me dashuri”, shkruan doktor Steinberg. Ajo që në fakt i llaston fëmijët është kur u ofrojmë gjëra që zëvendësojnë dashurinë, domethënë gjërat materiale, kënaqësinë dhe pritshmëritë e ulëta.

Përfshihuni në jetën e fëmijëve tuaj

Kjo kërkon një riorganizim të prioriteteve, duke sakrifikuar disa nevoja për nevojat e fëmijëve. Duhet shumë kohë dhe përpjekje. Jini të pranishëm emocionalisht dhe fizikisht.

Përshtatni metodat tuaja të prindërimit me fëmijën tuaj

Jo të gjithë fëmijët janë të njëjtë dhe prindërit duhet të bëjnë përpjekje për të njohur fëmijën e tyre dhe për t’i dhënë atij udhëzime dhe mbështetje gjatë rrugës së rritjes. Ndërsa fëmijët rriten, nevojat e tyre ndryshojnë dhe qasja jonë duhet të ndryshojë në përputhje me rrethanat.

Vendosni rregulla të forta

Nëse nuk vendosim kufij dhe rregulla sjelljeje për një fëmijë kur ai është i vogël, ai fëmijë do të ketë vështirësi të vendosë kufijtë e tij kur të rritet. Fëmijët kanë nevojë për udhëzime të forta që në fillim dhe është e rëndësishme që t’ia komunikoni këto rregulla fëmijës tuaj në mënyrë që ai t’i kuptojë ato në mënyrë të sigurt.

Ushqeni pavarësinë e fëmijëve tuaj

Ndërsa kufijtë e ndihmojnë një fëmijë të zhvillojë vetëkontroll, pavarësia i ndihmon ata të udhëheqin jetën e tyre në mënyrë të pavarur. Fëmijët kanë nevojë për të dyja pa kompromis.

Jini të qëndrueshëm

Nëse vendimet tuaja ndryshojnë nga dita në ditë, sjellja e keqe e fëmijës suaj është përgjegjësia juaj. Shpjegojuni fëmijëve tuaj se cilat gjëra janë të panegociueshme. Mundohuni t’i bëni fëmijët të kuptojnë kuptimin dhe logjikën e rregullave tuaja. Fëmijët kanë më shumë gjasa t’u binden rregullave nëse ato bazohen në mençuri sesa në autoritet të thjeshtë.

Shmangni disiplinën e rreptë

Prindërit nuk duhet të godasin kurrë fëmijët e tyre në asnjë rrethanë. Goditja e fëmijëve nuk prodhon rezultatet që prindërit po përpiqen të arrijnë, por ata fëmijë kanë më shumë gjasa të jenë agresivë dhe të dhunshëm në shoqëri.

Shpjegoni vendimet dhe veprimet tuaja

Dr. Steinberg beson se prindërit u shpjegojnë shumë fëmijëve shumë të vegjël dhe shumë pak fëmijëve pak më të mëdhenj. Rregulloni fjalët që përdorni dhe gjatësinë e fjalive sipas moshës dhe aftësisë së fëmijës për të kuptuar dhe mbani vëmendjen në atë që po thoni.

Trajtojeni fëmijën tuaj me respekt

Fëmija juaj është një person më vete. Në disa gjëra do të jetë si ju, por në të tjera do të jetë plotësisht e juaja dhe kjo është shumë mirë. Mos e trajtoni fëmijën sikur të jetë shtrirja juaj, respektoni atë që është e rëndësishme për të nëse nuk ndërhyn në rrjedhën normale të edukimit. Në fund të fundit, respektimi i një fëmije i mëson ata të respektojnë ju dhe njerëzit e tjerë. Ndërsa punojmë për të gjitha marrëdhëniet e tjera në jetën tonë, për martesat, miqësitë, njohjet e biznesit, është e nevojshme të punojmë në marrëdhëniet me fëmijët.

LEXO EDHE:

Back to top button