Dollari po dobësohet, çmimet e naftës po rriten

Çmimet e aksioneve aziatike u rritën, ashtu si Wall Street një ditë më parë, pasi presionet inflacioniste u lehtësuan në Shtetet e Bashkuara, por tregtimi ishte i kujdesshëm pasi investitorët shqetësoheshin për rritjen e numrit të infeksioneve Covid-19 në Kinë.

Indeksi i MSCI i aksioneve të Azisë-Paqësorit, duke përjashtuar Japoninë, u rrit me 0.6 për qind deri në orën 19:00, duke u forcuar për të dytën ditë radhazi. Në të njëjtën kohë, indeksi Nikkei i Tokios fitoi 0.7 për qind, ndërsa aksionet në Shangai, Australi, Hong Kong dhe Korenë e Jugut u rritën midis 0.1 dhe 1 për qind.

Investitorët aziatikë u inkurajuan nga rritja e djeshme e çmimeve të aksioneve të Wall Street. Dow Jones u forcua me 0.30 për qind, ndërsa S&P 500 u rrit me 0.7 dhe indeksi Nasdaq me 1 për qind. Kjo falë të dhënave që tregojnë se çmimet e konsumit në SHBA u rritën 7.1 për qind nga viti në vit në nëntor, më pak se 7.3 për qind që pritej dhe në rënie nga 7.7 për qind një muaj më parë, duke treguar se presionet inflacioniste janë ende të reduktuara.

Tregu u emocionua shumë

S&P 500 u hodh deri në 2.7 për qind pas publikimit të të dhënave më të ulëta të inflacionit në gati një vit, por në fund të tregtimit këto fitime ishin zbehur. Vendimi i shefit të Fed për normat e interesit pritet sot, i cili do të tregojë nëse banka qendrore beson se ky lehtësim i inflacionit është i mjaftueshëm për të ngadalësuar ritmin e rritjes së normave.

Pas një sërë rritjesh të normave me 0.75 pikë përqindjeje, tregu vlerëson se Fed do të rrisë normat e interesit me 0.50 pikë përqindjeje. Por pyetjet do të mbeten deri në çfarë niveli Fed do të rrisë normat e interesit në të gjithë bordin – në 4.75 ose 5 përqind – dhe për sa kohë do të qëndrojë në ato nivele. Aktualisht normat bazë të interesit variojnë nga 3.75 në 4 për qind, që është niveli më i lartë që nga fillimi i vitit 2008.

“Pasi të dhënat treguan se inflacioni vazhdon të ulet, tregu u emocionua shumë. Por më pas investitorët e rimenduan dhe arritën në përfundimin se nuk duhet të rrezikojnë shumë, duke pasur parasysh se qysh të mërkurën drejtuesit e Fed mund të derdhin ujë të ftohtë në treg”, thotë Jason Ware, drejtor në Albion Financial Group.

Tregtoni me kujdes në Azi

Megjithë fitimet, tregjet aziatike të aksioneve tregtuan me kujdes pasi investitorët shqetësoheshin për një rritje të numrit të rasteve të COVID-19 në disa qytete kineze, përfshirë Pekinin, pasi autoritetet lehtësuan masat kufizuese që synonin frenimin e virusit.

Autoritetet kineze duhej të mbanin sot një takim për stimujt e rinj ekonomikë, por ai takim u shty dhe data e re nuk është bërë e ditur.

Investitorët kanë frikë nga një ngadalësim i mprehtë ekonomik, me analistët që vlerësojnë se produkti i brendshëm bruto (PBB) i Kinës mund të rritet me vetëm rreth 3 përqind këtë vit, më i ngadalshëm në dekada dhe shumë nën nivelet e synuara prej rreth 5.5 përqind.

Nëse numri i pacientëve me Covid rritet ndjeshëm pas lehtësimit të masave kufizuese, kjo do të ushtronte presion shtesë në ekonomi vitin e ardhshëm, pavarësisht nga lehtësimi i kufizimeve, thonë analistët.

Dollari u dobësua, çmimi i naftës u rrit

Dhe në tregjet valutore, vlera e dollarit kundrejt shportës së valutave ra ndjeshëm përpara vendimeve dhe mesazheve të kreut të Fed. Indeksi i dollarit, i cili tregon vlerën e dollarit amerikan kundrejt gjashtë monedhave të tjera më të rëndësishme botërore, po luhatet rreth 104.01 pikë, ndërsa dje në këtë orë ishte 105.01 pikë.

Në të njëjtën kohë, kursi i këmbimit të dollarit ndaj monedhës japoneze ra nga 137.65 e djeshme në 135.60 jen. Valuta amerikane u dobësua edhe kundrejt asaj evropiane, kështu që çmimi i euros arriti në 1.0640 dollarë, niveli më i lartë në gjashtë muajt e fundit, ndërsa dje në këtë kohë ishte 1.0540 dollarë.

Nga ana tjetër, çmimet e naftës janë në territor pozitiv për të tretën ditë radhazi, pasi javën e kaluar ranë në nivelet më të ulëta të vitit. Çmimi i fuçisë në tregun e Londrës mëngjesin e sotëm u rrit me 0.38 për qind në 80.35 dollarë, ndërsa në tregun amerikan çmimi i fuçisë u rrit me 0.34 për qind në 75.15 dollarë.

LEXO EDHE:

Back to top button