Mosmarrëveshje në BE – nuk mund të arrihet marrëveshje për çmimin e gazit

Ministrat e Energjisë në Bashkimin Evropian, të cilët u takuan dje në Bruksel, nuk arritën një marrëveshje përfundimtare për kufizimin e çmimeve të gazit natyror në të gjithë territorin e Bashkimit dhe u thirr një mbledhje e re e jashtëzakonshme për të hënën, më 19 dhjetor.

Duke iu përgjigjur kërkesave të përsëritura nga disa vende, Komisioni Evropian propozoi kufijtë e çmimeve në nëntor si përgjigje e re e BE-së ndaj rritjes së çmimeve të gazit të shkaktuar nga lufta në Ukrainë.

Me anëtarët thellësisht të ndarë mbi detajet e kufirit të propozuar, takimi nuk mori një vendim përfundimtar, duke i lënë ministrat e energjisë të BE-së të përpiqen përsëri për një marrëveshje më 19 dhjetor.

Vendet luftojnë me negociatat

“Ne kemi bërë përparim, por nuk kemi mbaruar ende.” Sot nuk është e mundur t’u përgjigjemi të gjitha pyetjeve”, tha ministri gjerman Robert Habeck pas takimit që zgjati për orë të tëra.

Anëtarët, duke përfshirë Gjermaninë, Austrinë dhe Holandën, kanë frikë se kufizimi i çmimeve të gazit mund të devijojë vëllimet shumë të nevojshme nga Evropa dhe të prishë funksionimin e tregjeve të energjisë. Vende të tjera, duke përfshirë Greqinë, Belgjikën, Italinë dhe Poloninë, kanë bërë thirrje për një kufi që ata thonë se do të mbrojë ekonomitë dhe banorët e tyre nga çmimet e larta të energjisë.

Çdo marrëveshje do të kërkonte që vendet të bëjnë kompromis mbi detajet teknike, duke përfshirë lartësinë e kufirit të çmimit, për të cilin zbatohen kontratat e gazit dhe masat mbrojtëse të tilla si lejimi i BE-së të heqë kufirin menjëherë nëse ka pasoja të padëshiruara.

Një zyrtar i lartë i BE-së tha se vendet po luftonin për të rënë dakord për nivelin dhe shtrirjen e kufizimeve.

Republika Çeke ka një propozim të ri

Duke kërkuar një kompromis, Republika Çeke, e cila mban presidencën e BE-së, doli me një propozim të ri që do të nxiste kufizimet nëse çmimet tejkalojnë një interval prej 200-220 euro për megavat orë për tre deri në pesë ditë, sipas kontratave për muajin e ardhshëm. dërgesat në qendrën holandeze të gazit TTF.

Çmimi i kontratës gjithashtu duhet të jetë 35 euro më i lartë se çmimi i referencës bazuar në vlerësimet ekzistuese të çmimit të gazit natyror të lëngshëm (LNG).

Propozimi është nën kufirin e çmimit prej 275 euro/MWh të propozuar nga Komisioni Evropian. Në kampet pro dhe kundër kufirit të çmimeve, çdo vend mund të ketë vota të mjaftueshme për të bllokuar marrëveshjen.

Franca mund të jetë kyçe në negociatat

Franca mund të jetë vendimtare në negociatat përfundimtare. Ajo fillimisht mbështeti kufirin e çmimeve, por javën e kaluar shprehu shqetësimin për ndikimin e mundshëm në tregjet financiare. Ministrja franceze e mjedisit Agnes Pannier-Runacher tha të martën se çdo kufi çmimi duhet të synojë “të sigurojë stabilitetin e tregjeve financiare”.

BE ka rënë dakord tashmë për masat emergjente të energjisë këtë vit, duke përfshirë kërkesat për ruajtjen e gazit. Rezultati i debatit për kufirin e çmimeve mund të përcaktojë politika të tjera, duke përfshirë lejimin më të shpejtë për projektet e energjisë së rinovueshme.

LEXO EDHE:

Back to top button