Ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar do të jetë më keq se çdo vend tjetër në botën e zhvilluar këtë vit, parashikon FMN

Reputacioni ekonomik i Britanisë i është dhënë një goditje e mëtejshme pasi Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) parashikoi se këtë vit ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar do të jetë më e keqe se çdo vend tjetër në botën e zhvilluar – përfshirë Rusinë.

Në përditësimin e fundit të parashikimeve të saj ekonomike, FMN tha se priste që produkti i brendshëm bruto (PBB) i Mbretërisë së Bashkuar të tkurret me 0.6% në 2023.

Për të shtuar poshtërimin e mëtejshëm për kancelaren dhe kryeministrin, edhe pse perspektiva e Britanisë u ul, shumica e vendeve të tjera anembanë botës panë parashikimet e tyre të përmirësuara.

Por Fondi tha se ndërsa ekonomia më e gjerë globale po ecën më mirë se sa pritej, me inflacionin që ka arritur kulmin dhe investimet kanë filluar të kthehen, ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar do të përballet me një ulje “duke reflektuar politikat më të shtrënguara fiskale dhe monetare dhe kushtet financiare dhe shitjen me pakicë të energjisë ende të lartë. Çmimet rëndojnë në buxhetet e familjeve”.

Mbretëria e Bashkuar ishte parashikuar më parë të rritet me 0.3% këtë vit dhe 0.6% vitin e ardhshëm.

Tani, tha Fondi, duhet të presë -0.6% këtë vit dhe 0.9% rritje në 2024.

LEXO EDHE:

Back to top button