Ekspertët: Nuk ka pastrim të gjyqësorit derisa partitë kanë pushtet mbi Këshillin Gjyqësor

Rizgjedhja e përgjithshme. Veting. Pastrimi i gjyqësorit. Për tre vitet e fundit, Qeveria e udhëhequr nga LSDM-ja kështu ka zbutur retorikën e saj, për mënyrën se si duhet të pastrohet gjyqësori nga gjykatësit e korruptuar. Ministri i ri i Drejtësisë, Bojan Mariçiq thotë se modeli i pastrimit të gjyqësorit duhet të jetë gati deri në fund të 100 ditëshit të parë të Qeverisë. Por një pjesë e ekspertëve janë skeptikë në lidhje me njoftimet e intensifikuara të qeverisë për të pastruar gjyqësorin – një nga premtimet kryesore të LSDM-së në dy cikle zgjedhore

- Advertisements -

Ne e kemi diagnozën, ajo është vendosur dhe shkruar fjalë për fjalë në raportin e Pribes. Fatkeqësisht, të gjithë e kanë harruar raportin e Pribes dhe nuk e përmendin atë, dhe ai tregon se ku fillojnë problemet dhe kush është më përgjegjësi për probleme të tilla. Kritika më e madhe në raportin e Pribe u bë për Këshillin Gjyqësor – tha Zvonko Davidoviq, avokat.

Davidoviq beson se Këshilli Gjyqësor duhet së pari të pastrohet dhe vetëm atëherë të flitet për pastrimin e gjyqësorit. Sipas tij, Këshilli është një institucion në të cilin anëtarët delegohen nga partitë, dhe atëherë politika është e pashmangshme.

Nuk shoh një ide të tillë si organ i pavarur, i përbërë nga ekspertë, madje edhe të huaj, nëse është e nevojshme për të kryer një vlerësim të punës së gjykatësve dhe Këshillit Gjyqësor -u shpreh Zvonko Davidoviq, avokat.

Ministri i ri i Drejtësisë Bojan Mariçiq, ditët e fundit thekson se pastrimi i gjyqësorit është imagjinuar me – revizion të zgjedhjes rastësore të 5 për qind të lëndëve gjyqësore të profilit të lartë të interesit, duke kontrolluar statusin e pasurisë së gjykatësve, por gjithashtu duke kontrolluar edhe punën e gjykatësve, që do ta bëjë Këshilli Gjyqësor veçanërisht në fushën e vjetërsimin e lëndëve gjyqësore dhe seancave të rralla.

Bojan Stojanovski

LEXO EDHE:

Back to top button