Ekspertët paralajmërojnë: Inteligjenca artificiale mund të çojë në zhdukjen e njerëzimit

Ekspertët paralajmërojnë: Inteligjenca artificiale mund të çojë në zhdukjen e njerëzimit

Inteligjenca artificiale mund të çojë në zhdukjen e njerëzimit, paralajmërojnë ekspertët, përfshirë drejtorët e laboratorëve të kërkimit të inteligjencës artificiale OpenAI   dhe Google DeepMind . Lista e ekspertëve të tjerë që mbështetën deklaratën, e publikuar në faqen e internetit të Qendrës për Sigurinë e AI, është e gjatë shkruan BBC .

Veçanërisht, deklarata , e cila mbështetet nga figura të njohura të industrisë, thekson se zbutja e rrezikut të zhdukjes njerëzore që mund të ndodhë për shkak të inteligjencës artificiale duhet të jetë një prioritet global së bashku me rreziqe të tjera shoqërore si pandemitë dhe lufta bërthamore.

Udhëheqësit e industrisë si Sam Altman i Open AI , Demis Hassabis i Google DeepMind dhe Dario Amodei i Anthropic paralajmërojnë se revolucioni i ardhshëm i AI duhet të merret po aq seriozisht sa kërcënimi i luftës bërthamore.

Por shumë nuk janë dakord me këtë deklaratë dhe për ta frika është e ekzagjeruar.

Profesor LeCun , i cili punon në “Meta” së bashku me Geoffrey Hinton dhe Joshua Bengio  dhe është një nga “kumbarët” e inteligjencës artificiale, beson se këto paralajmërime apokaliptike janë të ekzagjeruara.

Shumë ekspertë të tjerë në mënyrë të ngjashme besojnë se frika nga AI që shkatërron njerëzimin janë joreale dhe largojnë vëmendjen nga çështje të tilla si paragjykimet në sisteme që tashmë janë një problem i rregullt.

Arvind Narayanan , një shkencëtar kompjuteri nga Universiteti Princeton , i tha më parë BBC se skenarët për këtë lloj fatkeqësie janë të ngjashme me filmat fantashkencë.

Mbulimi mediatik i kërcënimit të supozuar “ekzistencial” të paraqitur nga inteligjenca artificiale është rritur që nga marsi i vitit 2023, kur ekspertët, duke përfshirë CEO të Tesla , Elon Musk , nënshkruan një letër të hapur duke bërë thirrje për ndalimin e zhvillimit të gjeneratës së ardhshme të teknologjisë së inteligjencës artificiale.

Letra pyet nëse duhet të “zhvillojmë mendje jo-njerëzore që mund të na mposhtin dhe të na zëvendësojnë”.

LEXO EDHE:

Back to top button