Është publikuar lista e vendeve me shkallën më të lartë të diabetit, ku renditet Maqedonia?

Është publikuar lista e vendeve me shkallën më të lartë të diabetit, ku renditet Maqedonia?

Dieta amerikane është e pasur me sheqer, por vendi nuk është ndër 50 më të këqijat kur bëhet fjalë për normat e diabetit.

Sipas statistikave Our World In Data , duke përdorur të dhëna nga Federata Ndërkombëtare e Diabetit (IDF), ata analizuan përqindjen e njerëzve me diabet midis moshës 20 dhe 79 vjeç në 211 vende.

Pakistani kryeson listën, me rreth 31 përqind të popullsisë me këtë sëmundje, i ndjekur nga Polinezia Franceze, një grup ishujsh në Paqësorin Jugor (25.2 përqind) dhe Kuvajti (24.9 përqind).

Pavarësisht një diete të pasur me drithëra, kos, fruta dhe perime, hulumtimet kanë treguar se njerëzit në Pakistan dhe vende të tjera në të gjithë Lindjen e Mesme dhe Azinë Jugore janë gjenetikisht më rezistent ndaj insulinës, gjë që rrit gjasat e zhvillimit të diabetit.

Shtetet e Bashkuara u renditën në vendin e 59-të. Prevalenca për Maqedoninë është 6.10% (njëlloj si Vietnami dhe Finlanda), që e vendos vendin në vendin e 143-të. Bosnja dhe Hercegovina është në vendin e 76-të (9,10%), e ndjekur nga Serbia në vendin e 77-të (9,10%) dhe Mali i Zi në vendin e 81-të (9,10%).

Hungaria renditet e 115-ta (7%), Italia e 134-ta (6.40%), Sllovenia e 148-ta (5.80%), ndërsa Kroacia e 178-ta (4.80%).

Diabeti është një gjendje kronike që ndikon në mënyrën se si trupi e shndërron ushqimin në energji. Kur ai funksionon normalisht, trupi e zbërthen ushqimin në glukozë, një lloj sheqeri, dhe e lëshon atë në qarkullimin e gjakut. Kjo rrit sheqerin në gjak, gjë që e shtyn pankreasin të lëshojë insulinë. Megjithatë, në diabet, trupi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë, gjë që bën që shumë sheqer në gjak të mbetet në qarkullimin e gjakut.

Diabeti mori 1.5 milionë jetë në vitin 2019

Sipas IDF, 537 milionë të rritur në mbarë botën kishin diabet në vitin 2021. Kjo është një rritje prej 16 për qind (74 milionë) krahasuar me vitin 2019. Në mbarë botën, më shumë se 90 për qind e njerëzve me diabet kanë tip 2, i cili zhvillohet si rezultat i obezitetit, ushqimit të dobët, stilit të jetesës së ulur dhe historisë familjare.

IDF vlerëson se një në dhjetë të rritur në mbarë botën aktualisht jeton me diabet. Totali parashikohet të rritet në 643 milion (11 përqind) deri në vitin 2030 dhe në 783 milion (12.2 përqind) deri në vitin 2045.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, diabeti ishte shkaku kryesor i vdekjeve në vitin 2019, duke marrë 1.5 milionë jetë.

Normat e diabetit po rriten në qiell në Pakistan. Në vitin 2021, 33 milionë të rritur pakistanezë jetonin me diabet, një rritje prej 70 për qind nga viti 2019, sipas IDF.

LEXO EDHE:

Back to top button