Evropa shpenzoi rreth 800 miliardë euro për krizën energjetike

Evropa shpenzoi rreth 800 miliardë euro për krizën energjetike

Fatura e vendeve evropiane për të mbrojtur familjet dhe kompanitë nga rritja e kostove të energjisë është ngjitur në gati 800 miliardë euro, thanë studiuesit të hënën, duke u kërkuar vendeve që të jenë më të shënjestruar në shpenzimet e tyre për të trajtuar krizën energjetike.

Vendet e Bashkimit Evropian tani kanë rezervuar ose alokuar 681 miliardë euro për përshpejtimin e krizës energjetike, ndërsa Britania ka ndarë 103 miliardë euro dhe Norvegjia 8.1 miliardë euro që nga shtatori 2021, sipas analizës së grupit të ekspertëve Bruegel.

Totali prej 792 miliardë eurosh krahasohet me 706 miliardë euro në vlerësimin e fundit të Bruegel në nëntor, ndërsa vendet vazhdojnë gjatë dimrit të përballen me pasojat nga Rusia që ndërpreu shumicën e furnizimeve të saj të gazit në Evropë në vitin 2022.

Gjermania kryesoi grafikun e shpenzimeve, duke akorduar afro 270 miliardë euro – një shumë që eklipsoi të gjitha vendet e tjera. Britania, Italia dhe Franca ishin vendet më të larta, megjithëse secila shpenzoi më pak se 150 miliardë euro. Shumica e shteteve të BE-së shpenzuan një pjesë të kësaj.

Në bazë për frymë, Luksemburgu, Danimarka dhe Gjermania ishin shpenzuesit më të mëdhenj.

LEXO EDHE:

Back to top button