Gjashtë ushqime që duhet të hani çdo ditë

Një dietë e ekuilibruar sot do të thotë që kur jeni të rrethuar nga të këqijat, duhet të maksimizoni të mirat nëse doni të përmirësoni shëndetin tuaj dhe të humbni peshë.

Disa nga ushqimet më të mira për shëndetin tuaj janë ndoshta tashmë në frigoriferin tuaj.

Vaj kokosi

Një studim i botuar në American Journal of Clinical Nutrition zbuloi se subjektet që hanin vaj kokosi humbën peshën totale dhe yndyrën e barkut më shpejt sesa një grup që konsumonte të njëjtën sasi vaj ulliri. Sekreti qëndron tek trigliceridet me zinxhir të mesëm të kokosit. Ndryshe nga acidet yndyrore në shumicën e vajrave, vaji i kokosit shpërbëhet menjëherë për përdorim, nuk ruhet dhe është zbuluar se përshpejton metabolizmin, shkruan Eat This.

Farërat

Një nga karakteristikat e një diete të ekuilibruar është një raport i mirë i acideve yndyrore omega-6 me omega-3. Një raport 4:1 do të ishte ideal, por dieta moderne është më shumë si 20:1. Kjo çon në inflamacion, i cili mund të nxisë shtimin e peshës. Farat Chia dhe liri janë ndër burimet më të përqendruara të omega-3 në botën e ushqimit.

Studimet mbi kafshët sugjerojnë se një dietë e pasur me chia mund të ulë kolesterolin e dëmshëm LDL dhe të mbrojë zemrën, dhe një studim i fundit në revistën Hypertension zbuloi se konsumimi i përditshëm i biskotave të pasura me fara liri uli presionin e gjakut te pacientët me sëmundje të arterieve periferike. Përthithet më mirë kur liri bluhet dhe shtohet në drithëra, smoothie dhe produkte të pjekura.

Vezët

Vezët janë burimi më i mirë i kolinës së vitaminës B, një lëndë ushqyese thelbësore që përdoret në ndërtimin e të gjitha membranave qelizore në trup. Mungesa e kolinës lidhet drejtpërdrejt me gjenet që shkaktojnë akumulimin e yndyrës në bark. Vezët mund ta zgjidhin këtë problem.

Mollët

Një studim i fundit në Qendrën Mjekësore Vape Forest Baptist zbuloi se për çdo 10 gram rritje të marrjes së fibrave të tretshme në ditë, yndyra e brendshme (që është yndyra e rrezikshme e barkut) u ul me 3.7% gjatë 5 viteve. Pjesëmarrësit që kombinuan zakonin e tyre të përditshëm të mollës me 30 minuta stërvitje 2-4 herë në javë panë një reduktim prej 7.4% në akumulimin e yndyrës viscerale gjatë të njëjtës periudhë kohore. Megjithatë, mos e qëroni mollën nëse dëshironi të humbni peshë. Një studim i kryer në Universitetin e Australisë Perëndimore zbuloi se varietetet e kuqe kanë nivelet më të larta të fenoleve antioksiduese, shumica e të cilave gjenden në vetë lëkurën.

kanellë

Mund të jetë suplementi dietik më i lehtë nga të gjithë, thjesht vendosni kanellë në bukë të thekur. Sipas studiuesve, kanella përmban antioksidantë të fuqishëm të quajtur polifenole që janë treguar se përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës apo edhe aftësinë e trupit tonë për të ruajtur yndyrën dhe për të menaxhuar shenjat e urisë. Një seri studimesh të publikuara në American Journal of Clinical Nutrition zbuluan se shtimi i një lugë çaji kanellë në një vakt me niseshte mund të ndihmojë në stabilizimin e sheqerit në gjak dhe parandalimin e rritjes së insulinës.

Sallate jeshile

Në një studim të ri nga Universiteti William Paterson, i cili krahasoi 47 ushqimet kryesore sipas përmbajtjes së lëndëve ushqyese, ushqimet moderne erdhën në vendin e 15-të të respektueshëm – por jo të shquar – në listë. Renditja më e lartë: lakërishtë, spinaq, kollade dhe endive. Sipas një studimi të Universitetit Purdue, vetëm 3 gramë yndyrë të pangopur mund të ndihmojnë trupin të thithë karotenoidet bimore (ato molekula magjike që ju mbrojnë nga sëmundjet kronike si kanceri dhe sëmundjet e zemrës).

LEXO EDHE:

Back to top button