Gjermania kërkon punëtorë – ofron paga më të larta dhe përfitime të ndryshme

Gjermania kërkon punëtorë – ofron paga më të larta dhe përfitime të ndryshme

Në kërkimin e saj për fuqi punëtore, Gjermania synon të fokusohet në vende jashtë Evropës si Brazili, Meksika dhe Indonezia, tha ministri i Punës Hubertus Heil për gazetën Neue Osnabrücker Zeitung të shtunën.

“Së bashku me përfaqësuesit e ekonomisë, ne po punojmë për një strategji në vendet ku ka shumë më shumë punëtorë të rinj dhe të kualifikuar në tregun e punës sesa mund të thithin tregjet vendase të punës,” tha Ministri i Punës Hubertus Heil i Social Demokratëve. Partia e Gjermanisë – SPD në intervistë për gazetën Neue Osnabrücker Zeitung

Hale tha se do të tregohej kujdes për të mos privuar tregun vendas të punës nga specialistët e nevojshëm. Ai deklaroi se është një situatë “win-win”.

Ne përfitojmë, por përfitojnë edhe vendet e origjinës. Ne do të investojmë në formimin profesional të të rinjve në vend, dhe njerëzit që vijnë në Gjermani do të përfitojnë nga një punë e mirëpaguar që u jep atyre mundësinë të mbajnë familjet e tyre në shtëpi”, tha Heil.

Hale do të udhëtojë në Brazil me Ministren e Jashtme Analena Berbock në qershor për të diskutuar mundësinë e sjelljes së më shumë kujdestareve femra, të cilat janë shumë të nevojshme në tregun gjerman të punës.

Marrëveshje të ngjashme do të lidhen me Meksikën dhe Indonezinë, dhe Heil tashmë vizitoi Ganën në shkurt për të njëjtin qëllim.

Siç raporton shërbimi publik ARD, qeveria gjermane është gjithashtu në bisedime për tërheqjen e fuqisë punëtore me Kolumbinë, Tunizinë, Marokun, Egjiptin, Indinë, Filipinet dhe Vietnamin.

Krahas fuqisë punëtore të kualifikuar në fushën e kujdesit, nga vendet e përmendura duhet të vijnë edhe punëtorë të tjerë të nevojshëm për tregun gjerman të punës.

Siç raportohet nga Instituti për Ekonominë Gjermane (IW), në fund të vitit 2022 më shumë se 630,000 vende pune u raportuan në agjencitë e punësimit në Gjermani që nuk mund të plotësoheshin për shkak të mungesës së fuqisë punëtore specifike.

Ka vetëm 33 punëtorë të kualifikuar për njëqind vende pune të hapura në sektorin e kujdesit.

Presidenti i Fondacionit për Mbrojtjen e Pacientëve, Eugen Brisch, kritikoi njëkohësisht importimin masiv të kujdestarëve dhe theksoi se potenciali për plotësimin më të lehtë të vendeve të punës në sektorin e kujdesit ekziston edhe tani në Gjermani, por se është e nevojshme të përmirësohen kushtet e punës. në mënyrë që të përfitohet nga ky potencial dhe vendet e punës janë bërë më tërheqëse.

“Disa qindra infermierë nga Brazili nuk do t’i zgjidhin këto probleme. Është e nevojshme të përmirësohen kushtet në këtë sektor”, tha Brish. Ai paralajmëroi se shumë ish-kujdestarë ishin ritrajnuar për profesione më pak stresuese dhe më të paguara.

Vlerësohet se sektori i kujdesit privat do të kishte rënë tashmë pa punëtorët e shumtë shtëpiak të Evropës Lindore.

Paga mesatare vjetore bruto në sektorin e infermierisë është rreth 40,000 euro.

LEXO EDHE:

Back to top button