Gjithmonë ktheheni dhe kontrolloni nëse e keni mbyllur derën? Shkenca përgjigjet pse e bëni këtë

Gjithmonë ktheheni dhe kontrolloni nëse e keni mbyllur derën? Shkenca përgjigjet pse e bëni këtë

Shkencëtarët janë një hap më afër për të kuptuar pse ne kujtojmë disa gjëra dhe harrojmë të tjera.

Studiuesit në Universitetin Rice në Hjuston, Teksas, kryen një studim që zbulon se ne priremi të kujtojmë disa aspekte të një përvoje, të tilla si fotografia e madhe ose konteksti i përgjithshëm, dhe jo detajet më të vogla.

Prandaj, ne kemi më shumë gjasa të harrojmë përvojat e vogla, të përditshme, si për shembull nëse e kemi mbyllur derën e përparme. Megjithëse emocionet zakonisht mendohet se përmirësojnë përpunimin e kujtesës, njerëzit priren të kujtojnë “thelbën” ose aspektin qendror të një përvoje dhe jo detajet shtesë.

Sipas studiuesve, kalimi i kohës e ekzagjeron këtë efekt. Për shembull, kur përpiqemi të kujtojmë atë që bëmë vitin e kaluar, mund të kujtojmë se kemi bërë shumë gjëra të ndryshme. Por vetëm disa nga këto kujtime ka të ngjarë të dalin në pah në detaje.

Një nga arsyet pse nuk mbajmë mend gjithçka që përjetojmë është se truri ynë ka një kapacitet të kufizuar. Është e pamundur të kujtojmë gjithçka që kemi përjetuar, ndaj harrojmë në mënyrë selektive informacione që nuk janë aq të rëndësishme.

LEXO EDHE:

Back to top button