Gjysma e popullsisë së botës do të ketë alergji deri në vitin 2050

Numri i njerëzve që kanë alergji do të rritet në mënyrë dramatike në 30 vitet e ardhshme. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) parashikon se gjysma e popullsisë së botës do të jetë alergjike ndaj një ose më shumë substancave deri atëherë. Aktualisht 10-30 për qind e të rriturve kanë alergji. Tek fëmijët, përqindja është deri në 40 për qind.

Rritja e pritshme do të jetë rezultat i një sërë faktorësh, një nga më të mëdhenjtë prej të cilëve është mënyra se si kimikatet në ajër reagojnë me polenin. Faktorë të tjerë janë aditivët ushqimorë, gjenetika dhe zakonet higjienike. Profesor dhe specialist i alergjive Olivier Michel thotë se arsyeja kryesore e rritjes së alergjive është stili i jetesës perëndimore me obsesionin e tij pas higjienës.

– Që nga lindja ne jemi të hipermbrojtur dhe kjo nuk inkurajon zhvillimin e sistemit tonë imunitar – tha Michel.

Siç shpjegon ai, sistemi imunitar duhet të mësojë të reagojë ndaj mikroorganizmave, parazitëve dhe alergjenëve, por në botën e sotme ne po reduktojmë ekspozimin ndaj rreziqeve dhe po reduktojmë mbrojtjen e sistemit imunitar. Përveç kësaj, një klimë më e ngrohtë kontribuon në një rritje të sezonit të rritjes për bimët që prodhojnë polen.

Studiuesit presin që prodhimi i polenit të rritet me 40 për qind deri në vitin 2100.

LEXO EDHE:

Back to top button