Shkencëtarët pohojnë se sëmundja e Alzheimerit shkaktohet nga dieta

Pavarësisht përpjekjeve të shkencëtarëve për të gjetur një kurë për sëmundjen e Alzheimerit, ajo mbetet e pashërueshme edhe sot. Megjithatë, shkencëtarët tani kanë një teori të re për shkakun e mundshëm të sëmundjes. Ata besojnë se shkaktohet nga një lloj sheqeri i quajtur fruktoza, i cili gjendet në shumë ushqime.

Trupi mund të prodhojë fruktozë në mënyrë natyrale, për shembull, nëpërmjet konsumimit të ushqimeve me shumë kripë. Hulumtimet e mëparshme shkencore kanë treguar se fruktoza në tru i ndihmoi paraardhësit tanë të kërkonin ushqim, por një studim i ri sugjeron se në kohët moderne, ndryshimet e shkaktuara nga ky sheqer mund të lidhen me sëmundjen e Alzheimerit.

Si i ndihmoi fruktoza paraardhësit tanë? Sheqeri pengon pjesë të caktuara të metabolizmit të trurit: bllokon shpërqendrimet, siç janë kujtimet e fundit. Kjo mbyllje e disa aktiviteteve të trurit na ndihmon të përqendrohemi më mirë në mbijetesë, dhe gjithashtu inkurajon eksplorimin dhe marrjen e rrezikut, të gjitha këto janë të rëndësishme për kërkimin e ushqimit.Në studimin e fundit, shkencëtarët argumentojnë se ky “çelës i mbijetesës” është tani përgjithmonë i ndezur, edhe pse shumica e njerëzve në botën moderne sot kërkojnë shumë pak ushqim. Kjo i detyron njerëzit të konsumojnë më shumë ushqime të yndyrshme, të ëmbla dhe të kripura se sa u nevojiten për të prodhuar më shumë fruktozë. Kjo mund të çojë në inflamacion të trurit dhe përfundimisht të krijojë kushtet që shkaktojnë sëmundjen e Alzheimerit, theksojnë autorët e studimit.

Shkencëtarët supozojnë se efektet e fruktozës dhe nënproduktit të saj, acidit urik ndërqelizor, shkaktojnë depozitimin e proteinave të lidhura me sëmundjen Alzheimer. Ata gjithashtu tregojnë për një lidhje midis faktorëve të ndryshëm të rrezikut për sëmundjen e Alzheimerit (si konsumimi i alkoolit) dhe prodhimit të fruktozës.

– Ne pretendojmë se sëmundja e Alzheimerit shkaktohet nga dieta. “Ne sugjerojmë që të kryhen prova dietike dhe farmakologjike për të reduktuar ekspozimin e fruktozës ose për të bllokuar metabolizmin e fruktozës për të përcaktuar nëse ka përfitime të mundshme në parandalimin, menaxhimin ose trajtimin e kësaj sëmundjeje,” tha Richard Johnson, një nefrolog në Universitetin e Kolorados.

LEXO EDHE:

Back to top button