Hapësirë ​​private dhe multitasking më i mirë: Android 15 Beta 2 ka ardhur, ja çfarë sjell

Hapësira private i lejon përdoruesit të krijojnë një hapësirë ​​të veçantë ku është e mundur të fshihen "aplikacionet e ndjeshme" nga sytë e mjedisit. Kjo hapësirë ​​përdor një profil të veçantë përdoruesi që kur është i kyçur, aplikacionet nuk janë aktive.

Google sapo ka lëshuar versionin e dytë Beta të sistemit operativ Android 15, i cili përveç lëshimit të rregullt për modelet e tyre Pixel, tashmë vjen edhe në versione për “smartphones, tablets and flip phones” nga markat si Honor, iQOO, Lenovo. , Asgjë, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, vivo dhe Xiaomi.

Sipas planit të shpallur nga Google, beta e ardhshme duhet të shfaqet në qershor, dhe e fundit në korrik, pas së cilës do të arrijë versioni i fundit zyrtar “pesëmbëdhjetë”.

Karakteristika kryesore e këtij versioni beta është opsioni i ri – Hapësira private, e cila u mundëson përdoruesve të krijojnë një hapësirë ​​të veçantë në të cilën është e mundur të fshihen “aplikacionet e ndjeshme” nga sytë e mjedisit, gjë që deri tani mund ta bënit në disa prej ndërfaqet e shumta me të cilat prodhuesit “vishen” aksioneve Android.

Hapësira private përdor një profil të veçantë përdoruesi, i cili ndërpritet kur është i kyçur, në mënyrë që aplikacionet në të të mos jenë aktive. Mund të zgjidhni të përdorni një kyç pajisjeje ose një bllokim të veçantë vetëm për “hapësirën private”, ndërsa aplikacionet do të shfaqen në një kontejner të veçantë në lëshuesin e këtij opsioni. Aplikacionet do të mbeten gjithashtu të fshehura nga pamjet e fundit, njoftimet, cilësimet dhe aplikacionet e tjera kur zona private është e kyçur.

Media dhe skedarët e krijuar ose shkarkuar nga përdoruesi mund të ndahen midis hapësirës private dhe asaj kryesore të pajisjes. Mund të përdorni listën e ndarjes së sistemit dhe zgjedhësin e fotografive për t’i lejuar aplikacionet të kenë qasje në përmbajtje në zona të ndryshme të hapësirës. E gjithë kjo është e disponueshme vetëm kur zona private është e shkyçur.

Ndër opsionet dhe risitë e tjera të reja, Google thekson se Android 15 sjell kalime më të mira dhe më të shpejta mes menyve, aplikacionet nuk do të mund të punojnë “në sfond” për më shumë se 6 orë, për të parandaluar konsumimin e lartë të baterisë. Për më tepër, ai ka mbrojtje më të mirë kundër aplikacioneve me qëllim të keq në sfond, duke i penguar ata të manipulojnë aplikacionet e tjera, duke ndryshuar privilegjet e tyre dhe “keqpërdorimin e ndërveprimeve të përdoruesve”.

Kjo mbron softuerin e pajisjes nga aplikacionet me qëllim të keq që nxisin aktivitetet e aplikacioneve të tjera, duke krijuar iluzionin se aktiviteti i nisur i aplikacionit nuk është keqdashës. Versioni i ri i Android duhet gjithashtu t’i lejojë përdoruesit të kalojnë më lehtë në modalitetin “Foto-në-Foto”.

Miniaplikacionet do t’ju japin një pamje paraprake më të mirë se si do të duken kur t’i shtoni ato përpara se t’i ngarkoni. Përdoruesit do të jenë në gjendje të vendosin dridhjet e tyre për njoftimet hyrëse dhe aplikacioni Google Health Connect do të ketë mbështetje për dy lloje të tjera të dhënash: temperaturën e lëkurës dhe planet e stërvitjes.

LEXO EDHE:

Back to top button