Heqja e të dhënave parafiskale në “pauzë”

Kërkesa e biznesit për të shfuqizuar ose zvogëluar kostot e destinuara për shpenzime parafiskale është larg realizimit. Në fund të vitit të kaluar, sektori i biznesit i kërkoi Qeverisë uljen e kostove të kompanive për marrjen e licencave, lejeve, aprovimeve dhe certifikatave dhe dokumenteve të ndryshme, të cilat sipas tyre janë shndërruar në një nga problemet më serioze financiare për momentin. Edhe pse kjo pikë u gjet dje në takimin qeveritar midis Odës Ekonomike dhe ekipit ekonomik të Qeverisë, deri më tani miratimi i kësaj mase është larg çdo realizimi, konfirmoi Ministria e Ekonomisë.

- Advertisements -

Nga ana e delegacionit Evropian në Shkup në proces të aprovimit është projekti për realizimin e zvogëlimit ose shfuqizimit të plotë të kostove parafiskale”, thonë nga Ministria e Ekonomisë.

Biznesmenët që i kontaktuam thonë se përkundër propozimeve të tyre të gjata për heqjen ose shfuqizimin e këtyre tarifave, puna qëndron në vend. Lidhja e Odave Ekonomike për Alsat thotë se shpenzimet parafiskale dhe rrethanat pa kriza në të cilat jemi në periudhën e fundit paraqesin një kosto të konsiderueshme për kompanitë.

Tarifat parafiskale nuk janë vetëm ato që drejtpërdrejt i injekton shteti por edhe ato për të cilat ai ka dhënë kompetenca publike që dikush tjetër t’i mbledhë. Ekzistojnë një numër i madh ngarkesash në treg për të cilat ankohen kompanitë, siç është pagesa vjetore për aparatet fiskale. Si një nga përparësitë është të ndryshohet baza mbi të cilën llogaritet firma, mënyra se si përcaktohet tani ajo shumë dhe kompanitë e vogla dhe të mëdha paguajnë të njëjtën shumë, e cila është barrë dhe kosto e madhe për bizneset e vogla”, deklarojnë nga Lidhja e Odave Ekonomike.

Instituti për Analizë Ekonomike, Finance Think për këtë temë së fundmi ka publikuar studim që tregon se çmimi i detyrimeve parafiskale të kompanive varion nga një euro deri në 300 mijë euro për të marrë dokumentin e kërkuar. Nga Instituti vlerësojnë se mungesa e organit qendror që do të kontrollonte këto taksa është problem i madh për ekonominë.

Ekspertët e politikës tatimore paralajmërojnë që shpenzimet parafiskale lehtë mund të transformohen në tatim të ri, ose të rritet në një shtrirje të subjektit të tatimit të një lloji ekzistues të taksës. Në vend, në kurriz të kompanive ka 377 shpenzime parafiskale. Vlerësimet janë se qytetarët dhe kompanitë paguajnë mbi 250 milion euro detyrime jo-tatimore në vit.

Ile Petrevski

LEXO EDHE:

Back to top button