Hetimi i nisur kundër TikTok: Algoritmet krijojnë varësi tek fëmijët?

Hetimi i nisur kundër TikTok: Algoritmet krijojnë varësi tek fëmijët?

Komisioni Evropian ka nisur një hetim ndaj TikTok për gjoja shkeljen e rregullave të Bashkimit Evropian për mbrojtjen e fëmijëve dhe transparencën e reklamimit në rrjetin social, bazuar në Aktin e Shërbimeve Dixhitale (DSA), sipas një dokumenti të parë nga Reuters.

Komisioni po heton nëse algoritmet e TikTok krijojnë varësi apo të ashtuquajturin “efekti i vrimës së lepurit”, pra fenomeni që aplikacioni vërshon përdoruesit me përmbajtje të ngjashme nëse ata tregojnë interes për një temë të caktuar, raportoi Index.hr.

Komisioni heton edhe çështje që lidhen me mbrojtjen e privatësisë së të miturve. DSA kërkon platforma për të menaxhuar rreziqe të ndryshme si mbrojtja e shëndetit mendor dhe të drejtat e fëmijëve. Ligji ndalon gjithashtu përdorimin e të dhënave për të miturit për t’u shërbyer atyre reklama të synuara.

Nëse rezulton se TikTok me të vërtetë ka shkelur këto rregulla, ai përballet me një gjobë deri në gjashtë për qind të të ardhurave vjetore, vëren agjencia DPA.

“TikTok është një platformë që arrin miliona fëmijë dhe adoleshentë dhe duhet të jetë plotësisht në përputhje me DSA dhe të luajë një rol të veçantë në mbrojtjen e të miturve në internet,” tha komisioneri evropian Thierry Breton, siç raportohet nga Reuters.

Sipas tij, mbrojtja e të miturve është prioritet për zbatimin e Ligjit Evropian për Shërbimet Dixhitale. Bashkimi Evropian ka nisur më parë procedurat kundër rrjetit social Twitter bazuar në DSA.

LEXO EDHE:

Back to top button