Inflacioni në Turqi po ngadalësohet më shumë se sa pritej

Inflacioni në Turqi po ngadalësohet më shumë se sa pritej

Inflacioni në Turqi po ngadalësohet për herë të parë në tetë muaj. Të dhënat e publikuara të mërkurën treguan se inflacioni total i vendit u ngadalësua në 71.6 përqind në qershor nga 75.5 përqind në maj, raportoi Bloomberg.

Rritja mujore e çmimeve – matësi i preferuar i bankës qendrore turke – ishte 1.6%. Parashikimi mesatar i ekonomistëve të anketuar nga Bloomberg ishte për një normë vjetore prej 72.6% dhe rritje mujore prej 2.2%.

Ankaraja po del gradualisht nga një tkurrje dyvjeçare e kostos së jetesës, e shkaktuar nga një nga ritmet më të shpejta të rritjes së çmimeve në botë. Bankierët qendrorë janë optimistë se të dhënat e sotme do të shënojnë fillimin e dezinflacionit të shpejtë pas një cikli agresiv shtrëngimi monetar që pa normën bazë të interesit të rritet me më shumë se 40 pikë përqindjeje në 50% në më pak se një vit.

Megjithatë, shumë ekonomistë presin që inflacioni të përfundojë vitin mbi objektivin e bankës qendrore prej 38%, me çmimet që do të ngadalësohen ndjeshëm në korrik dhe gusht, kryesisht për shkak të efektit statistikor të bazës së lartë nga viti 2023.

Investitorët po vëzhgojnë nga afër lëvizjet e çmimeve ndërsa grumbullohen në asetet lokale. Trajektorja e inflacionit do të përcaktojë gjithashtu se kur ulja e normave të interesit do të kthehet në axhendë për zyrtarët e bankës qendrore turke, të cilët paralajmëruan se qasja e tyre do të mbetet e qëndrueshme “deri në një ulje të ndjeshme dhe të qëndrueshme të prirjes themelore” të inflacionit mujor.

LEXO EDHE:

Back to top button