Interneti satelitor Starlink e disponueshme në 32 vende, Maqedonia do duhet të presë

Interneti satelitor i SpaceX Starlink tani është i disponueshëm në 32 vende të botës.

Themeluesi dhe CEO i SpaceX, Elon Musk, postoi në Twitter se Starlink tani ishte i disponueshëm në 32 vende, duke përfshirë pjesë të Australisë, Brazilit, Kilit, Shteteve të Bashkuara, Kanadasë dhe pjesës më të madhe të Evropës, dhe se pajisjet mund të dorëzoheshin “menjëherë”.

Kroacia është tashmë ndër vendet ku interneti Starlink është i disponueshëm, BiH dhe Serbia janë ende në listën e pritjes dhe Maqedonia i përket grupit “së shpejti”. Starlink erdhi në jetë vitin e kaluar, është i disponueshëm në 12 vende që nga shtatori 2021 dhe në 25 vende që nga shkurti.

Tweet-i i Musk ka gjithashtu një lidhje me hartën e mbulimit të Starlink. Bluja e lehtë tregon vendet ku Starlink është i disponueshëm, bluja pak më e errët tregon vendet në “listën e pritjes” dhe bluja e lehtë tregon vendet ku Starlink do të ofrohet “së shpejti”.

Kostoja e pajisjeve Starlink kohët e fundit është rritur në 549 dollarë për ata me rezervime ose 599 dollarë për porosi të reja. Përfshin pjatën satelitore, mbajtësen, furnizimin me energji elektrike dhe ruterin WiFi. Kostoja e shërbimit është rritur nga 99 dollarë në 110 dollarë në muaj, dhe klientët mund të marrin gjithashtu një opsion portativ që u lejon atyre të mbajnë pajisjet e tyre të udhëtimit. Ky opsion kushton 25 dollarë shtesë në muaj.

Prioriteti i SpaceX është rajonet e largëta që nuk kanë asnjë mënyrë tjetër për t’u lidhur me internetin. Starlink ka ofruar shpejtësi shkarkimi dhe ngarkimi prej 104.97 / 12.04 Mbps në SHBA që nga tremujori i katërt i vitit të kaluar.

Ndërsa SpaceX lëshon satelitë të rinj Starlink dhe rrit konstelacionin, shpejtësia e internetit po rritet. Vonesa është më e ngadaltë se rrjetet fikse (40 dhe 14 milisekonda), por shumë më e mirë se opsionet e tjera satelitore, duke përfshirë HugesNet (729 milisekonda) dhe Viasat (627 milisekonda).

Starlink nuk është i lirë nga polemika pasi astronomët ankohen se mijëra satelitë të tij ndërhyjnë në vëzhgimin e teleskopit dhe kompania kohët e fundit humbi 40 satelitë për shkak të një stuhie gjeomagnetike.

Në Francë, Starlink i është hequr përkohësisht licenca dhe së shpejti pritet një vendim përfundimtar.

LEXO EDHE:

Back to top button