Islanda miratoi gjuetinë e 128 balenave këtë vit

Islanda miratoi gjuetinë e 128 balenave këtë vit

Qeveria e Islandës tha se i ka dhënë leje kompanisë së fundit të gjuetisë së balenave për të kapur 128 balena këtë vit.

Grupet e të drejtave të kafshëve deklaruan se ndërsa numri është dukshëm më i ulët se në vitet e mëparshme, vendimi për ta lejuar atë është çnjerëzor dhe zhgënjyes.

Qeveria njoftoi se kompanisë “Hvalur hf” iu dha leja për të gjuajtur në ujërat islandeze dhe pjesë të Grenlandës dhe Ishujve Faroe gjatë sezonit, i cili zakonisht zgjat nga qershori deri në gusht.

Kuota është gjysma e asaj që ishte në vitin 2023, kur qeveria islandeze lejoi gjuetinë e 264 balenave me fin, sipas organizatës jofitimprurëse Fondi Ndërkombëtar për Mirëqenien e Kafshëve.

Njoftimi i sotëm përfaqëson një ulje të ndjeshme të kuotës dhe kohëzgjatjes së gjuetisë”, tha Patrick Ramage, drejtor i grupit. Por ai shtoi se është “absolutisht qesharake të lejosh çdo lloj gjuetie”.

Është një lajm i keq për Islandën dhe një lajm i keq për ruajtjen e detit,” tha ai.

Qeveria islandeze pezulloi përkohësisht gjuetinë komerciale të balenave me fije vitin e kaluar për arsye të mirëqenies së kafshëve.

LEXO EDHE:

Back to top button