Italia ndalon celularët në shkolla me çdo kusht!

Prania e çdo pajisjeje celulare apo tableti, qoftë edhe për nevoja arsimore, do të ndalohet në klasat italiane në një të ardhme të afërt me vendim të qeverisë, njoftoi atje ministrja e Arsimit

Ndalimi zbatohet nga nivelet më të ulëta të arsimit, nga kopshti, në të gjithë shkollën fillore dhe një pjesë e shkollës së mesme. Ai është përveç një ndalimi ekzistues për përdorimin joakademik të pajisjeve inteligjente që u prezantua në Itali në 2007, por “nuk u zbatua gjithmonë”.

Ministri Giuseppe Valditara shpjegoi se vendimi është marrë për arsye edukative dhe për shkak se përdorimi i smartfonëve dhe pajisjeve tablet shpesh shkakton tension mes nxënësve dhe mësuesve.

“Mbrojtja e personelit arsimor nënkupton mbrojtjen e parimit të delegimit dhe autoritetit që është shtylla mbështetëse jo vetëm e sistemit arsimor, por edhe e sistemit demokratik”, i cili pas ardhjes në pushtet në vitin 2022, konfirmoi angazhimin e tij ndaj zbatimi i ndalimit të përdorimit të pajisjeve celulare në nivelet e ulëta të arsimit.

Vitin e kaluar, UNESCO bëri thirrje gjithashtu për ndalimin e telefonave inteligjentë në klasa në mbarë botën, sepse ata shpërqendrojnë studentët dhe kanë një ndikim negativ në rezultatet arsimore .

LEXO EDHE:

Back to top button