Ja nëse minjve u pëlqen vërtet djathi

Ja nëse minjve u pëlqen vërtet djathi

Lepujt i duan karotat dhe minjtë djathin – të paktën ky është rregulli që të gjithë e dinë. Por a është kështu? Me kalimin e kohës janë zhvilluar teori të ndryshme dhe janë dëgjuar shumë fakte për ushqimin e kafshëve, të cilat në shumë raste nuk janë saktësisht të sakta. Pra, a u pëlqen vërtet minjve djathi?

Se nuk është gjithçka që shohim në televizion, mund të shihet në këtë shembull. Domethënë, minjtë nuk mund të jenë kurrë dashamirës të djathit. Ndjesia e nuhatjes tek minjtë është mjaft e zhvilluar dhe e ndjeshme, kështu që çdo ushqim që ka një erë më të fortë do t’i shqetësonte ata.

Pra, çfarë duan minjtë?

Për shkak se ata i përgjigjen erës, shijes dhe strukturës së ushqimit, nuk do ta pëlqejnë djathin, por tërhiqen nga ushqimet e pasura me karbohidrate. Shembuj janë drithërat dhe frutat. Këtu është përgjigja që duan në të vërtetë minjtë.

Si lindi miti i djathit dhe minjve

Një sërë mitesh dhe keqkuptimesh të këtij lloji shfaqen në një vend ku sigurisht “kalojmë” shumë kohë: në televizion. A është kështu edhe këtu?

Edhe pse filmat vizatimorë shpesh tregojnë dashurinë e minjve për djathin, ky mit lindi pak më herët. Gjegjësisht, besohet se në mesjetë, minjtë gjendeshin shpesh në qilarin e djathit. Por ata konsumuan djathë jo sepse u pëlqente, por sepse i gjithë ushqimi tjetër nuk ishte i disponueshëm (mishi ishte i kripur dhe i varur lart, dhe kokrrat mbaheshin jashtë mundësive në kavanoza).

Përfundimi është i qartë: djathi që shohim në filma vizatimorë (dhe më i zakonshmi ndër to është ai zviceran me vrima) ndoshta nuk është ushqimi i preferuar për këto kafshë të vogla.

LEXO EDHE:

Back to top button