Kafeja është e shëndetshme nëse pihet me moderim dhe e sapokrijuar

Shumë studime e kanë lidhur kafen me efekte të ndryshme të dobishme në shëndetin tonë – nga ulja e rrezikut të demencës deri te përshpejtimi i metabolizmit, por vetëm nëse i kushtoni vëmendje disa gjërave të rëndësishme.

Sigurisht që nuk është më pak i rëndësishëm edhe fakti që kafeja të jep energji shtesë në momentet kur ke më shumë nevojë për të. Por faktorë të tillë si koha kur e pini kafenë, si dhe suplementet që përdorni, mund të zvogëlojnë ndikimin e kësaj pije. Ja gabime të tjera që nuk duhet t’i përsërisni nëse dëshironi të shijoni kafe të shijshme.

Ju e pini kafenë herët në mëngjes

Pirja e kafesë në orën 7 të mëngjesit nuk do të bëjë shumë për nivelin tuaj të energjisë. Kjo është për shkak se hormonet e stresit janë në nivelin më të lartë kur zgjoheni, duke ju dhënë një shpërthim natyral të energjisë. Ekspertët pajtohen se koha më e mirë për të pirë kafe është ndërmjet orës 10:00 dhe 12:00, kur nivelet e kortizolit (hormonit të stresit) fillojnë të bien. Në këtë mënyrë do të përfitoni nga rritja natyrale e energjisë që ndodh në mëngjes dhe do ta “ruani” kafeinën për më vonë. Kushtojini vëmendje sasisë së kafesë që pini. Është e shëndetshme vetëm nëse nuk pini më shumë se 5-6 filxhanë në ditë, që është afërsisht 400 mg kafeinë. Por kjo i referohet të ashtuquajturës Kafeja amerikane, e cila pihet e holluar dhe në filxhanë të mëdhenj. Pirja e shumë kafesë nuk do t’ju ndihmojë, madje mund t’ju dëmtojë.

Jeni duke përdorur shumë aditivë kafeje

Çfarë ndodh kur shtoni sheqer në kafe? Hulumtimet janë të ndara – disa pajtohen se shtimi i pak sheqerit në kafe mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit, ndërsa të tjerë argumentojnë se këto efekte zhduken me sheqer të shtuar. Pra, përmbajuni sasive të rekomanduara ditore të sheqerit – pak është mirë, por mos e ktheni kafenë në ëmbëlsirë.

Ju e pini kafen tuaj shumë gjatë

Tingëllon e njohur – a keni bërë një filxhan kafe, keni pirë disa gllënjka dhe më pas keni harruar për disa orë? Nëse kjo ju ndodh shpesh, mbani në mend se aciditeti i kafesë rritet me kalimin e kohës. Nuk përbën rrezik për shëndetin, por acidi shtesë mund të çojë në dispepsi dhe rritje të erozionit të smaltit të dhëmbëve. Gjithashtu, kafeja që ka qëndruar për një kohë të gjatë përmban më pak antioksidantë. Prandaj, mos pini kafe për më shumë se 20 minuta.

Ju blini kafe të bluar

Natyrisht, kërkohet përpjekje shtesë nëse dëshironi t’i bluani vetë kokrrat e kafesë, por hulumtimi i bërë nga revista shkencore “Food Chemistry” zbuloi se kafeja e bluar e blerë përmban më shumë radikale të lira që mund të çojnë në stres oksidativ dhe procese inflamatore në trup. Është gjithashtu e rëndësishme që pasi të keni blerë kafenë, t’i vendosni kokrrat në një enë hermetike. Nëse i mbani në çantën origjinale, ato do të vijnë në kontakt me ajrin me çdo hapje dhe kjo do të zvogëlojë nivelin e radikalëve të lirë në të. Kështu harxhohen antioksidantët e dobishëm në kafe dhe humbet cilësinë e saj.

LEXO EDHE:

Back to top button