Kardiologët kanë zbuluar se cilat grupe gjaku janë më të prirur ndaj sulmit në zemër dhe sëmundjeve të zemrës

Dallimet në grupet e gjakut nuk kanë shumë rëndësi derisa ato të fillojnë të kenë shumë kuptim, veçanërisht nëse jeni në spital dhe keni nevojë për një transplant gjaku ose dhurim gjaku, dhe atëherë duhet të dini se cili është grupi juaj i gjakut. Ne e dimë se ka grupe gjaku A +, A-, B +. B-, O-, O +, AB + dhe AB-.

Njerëzit me grupe gjaku A dhe B kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës.

Por me gjithnjë e më shumë kërkime mbi grupet e gjakut, duket se ato mund të nënkuptojnë më shumë sesa mendojmë, veçanërisht kur bëhet fjalë për disa probleme shëndetësore, veçanërisht për shëndetin e zemrës. Këto ndryshime të padukshme në gjak mund të nënkuptojnë se disa njerëz do të kenë ose do të jenë të prirur ndaj problemeve kardiovaskulare.

Çfarë do të thotë grupi i gjakut dhe si ndryshojnë ato?

Shkronjat A, B dhe 0 përfaqësojnë variacione të ndryshme të gjenit ABO, të cilat janë të programuara nga qelizat e gjakut. Për shembull, nëse keni grupin AB, trupi është i programuar të prodhojë antigjenet e qelizave të kuqe të gjakut A dhe B, ndërsa një person me grupin e gjakut 0 nuk prodhon antigjene. Kështu, gjaku mund të jetë pozitiv ose negativ në varësi të faktit nëse ka proteina në qelizat e kuqe të gjakut. Nëse ka proteina, ju jeni Rh pozitiv. Njerëzit me grupin e gjakut 0 konsiderohen si donatorë universalë pikërisht për shkak të mungesës së antigjeneve dhe proteinave, që do të thotë se gjaku juaj mund të merret nga kushdo nëse ka nevojë.

Cilat grupe gjaku janë në rrezik të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës?

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, njerëzit që kanë grupin e gjakut A, B ose AB janë në një grup që ka më shumë gjasa të kenë një atak në zemër ose sëmundje të zemrës.

Edhe pse ky rrezik është i vogël – A dhe B së bashku kanë 8 për qind më shumë gjasa të kenë atak në zemër), ndryshimi në mpiksjen e gjakut është pak më i madh. Në hulumtimin e tyre, studiuesit zbuluan se këto grupe gjaku kishin 51 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar trombozë të venave të thella dhe 47 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar emboli pulmonare, një gjendje shumë e rëndë. Sipas ekspertëve, arsyeja e një rreziku kaq të shtuar mund të jetë për shkak të proceseve inflamatore që ndodhin në këto grupe gjaku. Proteinat e përfshira në to mund të shkaktojnë ndërprerje të rrjedhës së gjakut ose hollim të arterieve dhe venave, duke çuar në një rrezik të shtuar të mpiksjes së gjakut dhe sëmundjeve të zemrës.

Ata besojnë se kjo mund të shpjegojë rrezikun e reduktuar të një forme serioze të sëmundjes Covid tek ata me grupin e gjakut 0, dhe ky informacion ishte arsyeja e hulumtimit. Një formë serioze e covidiumit mund të shkaktojë sëmundje të zemrës, koagulim dhe probleme të tjera kardiovaskulare.

Çfarë tjetër mbart një grup i caktuar gjaku?

Ata me grupin e gjakut 0 gjithashtu kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës ose mpiksjes së gjakut, por mund të kenë probleme me çrregullime të gjakderdhjes, veçanërisht pas lindjes, ku ky grup tregon më shumë humbje gjaku. Ata gjithashtu mund të kenë më shumë probleme pas një dëmtimi traumatik për shkak të humbjes më të madhe të gjakut. Probleme me kujtesën, fokusin dhe vendimmarrjen janë raportuar edhe në grupin e gjakut AB.

A duhet ndryshuar jeta në bazë të grupit të gjakut?

Ndërsa kërkimet tregojnë se si grupi i gjakut mund të ndikojë në rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, faktorë të tillë si dieta, stërvitja dhe ekspozimi ndaj ajrit të ndotur janë gjithashtu të rëndësishëm dhe të gjithë ata mund të kontribuojnë në problemet e mundshme të shëndetit të zemrës. Hulumtimet e ardhshme mund të përcaktojnë mënyra për të trajtuar pacientët me një grup gjaku specifik, në mënyrë që pacientët me grup gjaku A që kanë kolesterol të lartë të mund të përfitojnë nga përdorimi i përditshëm i aspirinës, i cili mund të mos jetë i nevojshëm për njerëzit me grupin 0.

Në fund mund të konkludohet se ushqimi i duhur ende qëndron si masa më e mirë parandaluese për shëndetin e zemrës, pavarësisht grupit të gjakut.

LEXO EDHE:

Back to top button