Japonezët krijuan shkopinj elektrik që krijojnë ndjenjën e kripës, pa e konsumuar ate!

Inovatorët japonezë kanë krijuar shkopinj elektrike që i bëjnë njerëzit të mendojnë se ushqimi është më i kripur se sa është në të vërtetë.

Ata pretendojnë se këto janë shkopinjtë e parë të tillë në botë që krijojnë një shije artificiale të kripës. Në këtë mënyrë ato ndihmojnë në uljen e sasisë së natriumit në disa nga ushqimet më të njohura në Japoni. Shkopinjtë përdoren me stimulim elektrik dhe një kompjuter në miniaturë që mbahet si byzylyk gjatë vaktit. Profesori në Universitetin Meiji në Tokio, laboratori i të cilit punoi me Kirin për të bërë shkopinj të tillë, Homey Miyashito shpjegoi se si funksionon inovacioni.

Sipas tij, shkopinjtë elektrikë transferojnë jonet e natriumit nga ushqimi në gojë, gjë që krijon ndjenjën e kripës. Është bërë e ditur se ky prototip do të përmirësohet dhe pritet të mund të konsumojë ushqim vitin e ardhshëm. Japonezët pritet të pranojnë të hanë duke përdorur këtë risi. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), një banor mesatar i këtij vendi ha 10 gram kripë në ditë, që është dyfishi i marrjes mesatare të rekomanduar të OBSH-së.

Ministria e Shëndetësisë e Japonisë rekomandoi që meshkujt të konsumojnë 7,5 gram kripë në ditë dhe femrat 6,5 gram kripë. Nivelet e larta të kripës mund të kontribuojnë në presionin e lartë të gjakut, i cili është një nga shkaqet më të zakonshme të sulmit në zemër dhe goditjes në tru. Laboratori Miyashito po hulumton se si teknologjia mund të përdoret për të imituar shije të ndryshme ushqimore.

LEXO EDHE:

Back to top button