Kongresi amerikan miraton projektligjin e dytë për financimin e qeverisë pa ndihmën e Ukrainës

Kongresi amerikan miraton projektligjin e dytë për financimin e qeverisë pa ndihmën e Ukrainës

Të dy dhomat e Kongresit të SHBA miratuan një projekt-ligj afatshkurtër të shpenzimeve për të shmangur një mbyllje të pjesshme të qeverisë deri në vjeshtë, duke ia dërguar atë për nënshkrim Presidentit Joe Biden.

Në fillim të këtij muaji, Kongresi miratoi projektligjin e parë të shpenzimeve të pjesshme pa fonde shtesë për Ukrainën. Masa e dytë e ndalimit do të financojë pjesë të qeverisë federale deri më 22 mars dhe gjithashtu përjashton ndihmën për Ukrainën.

Senati i SHBA miratoi një projekt-ligj për ndihmën e huaj prej 95 miliardë dollarësh më 13 shkurt që përfshinte 60 miliardë dollarë për Ukrainën, si dhe fonde për Izraelin dhe aleatët e tjerë. Megjithatë, propozimi ende nuk është miratuar nga Dhoma e Përfaqësuesve. Ndihma për Ukrainën është mbajtur në Kongres që nga vjeshta 2023.

Pas shtyrjes së votimeve për javë të tëra, Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve Mike Johnson tha më 29 shkurt se dhoma e tij do të shqyrtojë projektligjin e ndihmës së huaj “sapo qeveria të financohet”.

Ndalimet në ndihmën e SHBA-së kanë vënë një tendosje të konsiderueshme në përpjekjet e Ukrainës për t’i rezistuar agresionit rus, duke shkaktuar mungesë municioni dhe duke kontribuar në humbjen e një qyteti kyç të vijës së parë të Avdiivka.

Presidenti Biden tha gjatë fjalimit të kësaj jave për Gjendjen e Bashkimit se SHBA-të nuk do ta braktisin Ukrainën pavarësisht pengesave të vazhdueshme nga Kongresi. Presidenti është takuar disa herë me udhëheqjen e Dhomës dhe Senatit në përpjekje për të kaluar ndihmën për Ukrainën.

“Ukraina mund ta ndalojë Putinin nëse qëndrojmë me Ukrainën dhe sigurojmë armët dhe mjetet për t’u mbrojtur. Kjo është gjithçka që kërkon Ukraina…Por tani, ndihma po bllokohet nga ata që duan të largohen nga lidershipi ynë botëror.”

LEXO EDHE:

Back to top button