Ku renditet Maqedonia në listën e vendeve më të lumtura për vitin 2022?

Që nga viti 2002, Raporti i Lumturisë Botërore ka përdorur analiza statistikore për të përcaktuar vendet më të lumtura në botë. Bazuar në raportin e fundit, Finlanda është sërish vendi më me fat që mbron titullin për të katërtën herë radhazi.

Në listën e përpiluar çdo vit nga World Happiness Report , Finlanda përsëri fitoi vendin e parë si vendi më i lumtur në botë për të jetuar. Vlen të përmendet veçanërisht aftësia e tyre për të pajtuar politikën me një ndjenjë të përgjithshme të mirëqenies.

Për të përcaktuar vendin më të lumtur në botë, ekspertët analizuan të dhënat gjithëpërfshirëse të sondazhit nga 149 vende, duke ndjekur në mënyrë specifike performancën në gjashtë kategori. Kategoritë janë prodhimi i brendshëm bruto për frymë, politika sociale dhe jetëgjatësia e shëndetshme. Përveç kësaj, ekziston liria për të bërë zgjedhjet e veta të jetës, bujaria e popullsisë si dhe niveli i korrupsionit.

Për të krahasuar siç duhet të dhënat për secilin vend, studiuesit krijuan një distopi imagjinare, plot me “njerëzit më të lumtur në botë”. Dostopia ishte një mostër, një model mbi të cilin u krijua një pikë unike e përbërë për çdo vend. Modeli duhej të vlerësohej në secilën kategori veç e veç.

Është interesante se shtatë vendet më të lumtura në botë janë të gjitha vendet e Evropës Veriore. Finlanda zuri vendin e parë, për të katërtin vit radhazi, me një rezultat total prej 7,842. Finlanda pasohet nga Danimarka me 7,620, Zvicra me 7,571, Islanda me 7,554, Holanda me 7,464, Norvegjia me 7,392 dhe Suedia me 7,363 pikë.

Vendi më pak i lumtur në botë për të jetuar është Afganistani, në vendin e 149-të. Ky pozicion mund t’i atribuohet shkallës së ulët të jetëgjatësisë dhe normave të ulëta të produktit të brendshëm bruto për frymë. Pesë vendet e fundit përfshijnë Zimbabvenë, Ruandën, Botsvanën dhe Lesoto.

Vendet e renditura më mirë nga rajoni janë Sllovenia në vendin e 29-të, Serbia në vendin e 48-të, Kroacia në vendin e 59-të dhe Bosnja dhe Hercegovina në vendin e 63-të, e ndjekur nga Mali i Zi në vendin e 71-të.

Maqedonia ka renditjen më të keqe në rajon dhe është në vendin e 92-të.

LEXO EDHE:

Back to top button