Kujdes! Edhe tetë gota ujë në ditë janë ende shumë sipas shkencës!

Hulumtimet e reja kanë treguar se tetë gotat e rekomanduara të ujit në ditë mund të jenë shumë, raportoi BBC

Shkencëtarët nga Universiteti i Aberdeen zbuluan se marrja e rekomanduar e dy litrave ujë në ditë është më shumë se sa u nevojitet njerëzve. Duke pasur parasysh se afërsisht gjysma e marrjes sonë të përditshme të ujit vjen nga ushqimi, shkencëtarët vlerësojnë se njerëzve u nevojiten vetëm rreth 1,5 deri në 1,8 litra në ditë.

“Vlerësimi fillestar i dy litra ujë në ditë vjen nga një llogaritje e gabuar.” Uji që duhet të pimë është diferenca midis ujit total që duhet të marrim dhe sasisë që marrim përmes ushqimit. Mënyra se si ne vlerësojmë është përmes një sondazhi që pyet njerëzit se sa hanë. Meqenëse shumë nën-raportojnë se sa hanë, është një llogaritje e gabuar dhe si rrjedhim një mbivlerësim i sasisë së ujit që na nevojitet”, thotë profesori John Speakman nga Universiteti i Aberdeen.

Shkencëtarët në mbarë botën kanë bashkëpunuar për të matur marrjen e saktë të ujit duke përdorur teknikën e izotopit të qëndrueshëm. Ata anketuan 5604 njerëz nga 23 vende të ndryshme të moshës tetë ditë deri në 96 vjeç.

Hulumtimi përfshiu njerëzit që pinin ujë në të cilin disa nga molekulat e hidrogjenit ishin zëvendësuar me një izotop të qëndrueshëm të elementit të quajtur deuterium. Gjendet natyrshëm në trupin e njeriut dhe është i padëmshëm. Shkalla e eliminimit të deuteriumit të tepërt tregon se sa shpejt shkëmbehet uji në trup.

Njerëzit me një “qarkullim” më të lartë të ujit zakonisht duhet të pinë më shumë ujë. Hulumtimet kanë treguar se këtu përfshihen ata që jetojnë në mjedise të nxehta dhe të lagështa dhe në lartësi të mëdha, si dhe atletët, gratë shtatzëna dhe nënat me gji.

Konsumi i energjisë është faktori më i madh në marrjen e ujit. Vlerat më të larta u vunë re te meshkujt e moshës 20 deri në 35 vjeç, të cilët pinin mesatarisht 4.2 litra në ditë. Kjo zvogëlohet me moshën, mesatarisht 2.5 litra në ditë për meshkujt e moshës 90 vjeç.

Gratë nga mosha 20 deri në 40 vjeç kishin një qarkullim mesatar prej 3,3 litrash, dhe deri në moshën 90 vjeç ai kishte rënë në 2,5 litra.

“Studimi tregoi se sugjerimi i zakonshëm që ne të gjithë të pimë 8 gota ujë është ndoshta shumë i lartë për shumicën e njerëzve”, thotë Speakman.

Ai beson se ky hulumtim paraqet një hap të madh përpara në parashikimin e nevojave të ardhshme për ujë.

Rezultatet e studimit të fundit janë publikuar në Science. 

LEXO EDHE:

Back to top button