Pesë ushqime që shkaktojnë varësi, e që janë të rrezikshme më shum se cigarja!

Dashamirët e çokollatës do t’ju thonë se janë “të çmendur” për çokollatën sepse ajo vepron si një “drogë” për ta – i qetëson kur janë të stresuar, u përmirëson humorin dhe i bën të ndihen të kënaqur pasi e hanë.

Deri më tani, shumë studime kanë treguar se në trupin tonë ka ushqime që krijojnë varësi dhe shkencëtarët kanë ndarë se cilat janë më të rrezikshmet.

Psikologët nga Universiteti i Miçiganit dhe Virginia Tech kanë veçuar pesë ushqime shumë të varura. Rezultatet e studimit janë publikuar në revistën “Addiction”. 

Sipas tyre, ushqimi që është shumë i përpunuar dhe përmban aditivë është po aq i varur sa edhe cigaret dhe duhani.

Ata veçuan pesë ushqime që praktikisht ju bëjnë të ndjeni një krizë tërheqjeje kur nuk i hani. Bëhet fjalë për patate të skuqura, akullore, copëza pule (qofte pule të shërbyera në restorantet e ushqimit të shpejtë), biskota dhe patate të skuqura.

]

Shkencëtarët arritën në këto rezultate bazuar në kriteret e përdorura në vlerësimin e varësisë nga cigaret. Konsumimi i rregullt i ushqimeve të pashëndetshme dhe të përpunuara mund të çojë në mbingrënie, sepse ushqime të tilla, si nikotina, ndikojnë në disponimin dhe shëndetin e përgjithshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button