Kujdes: Zhurma e trafikut rrit rrezikun e sulmit në zemër

Kujdes: Zhurma e trafikut rrit rrezikun e sulmit në zemër

Ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmës së trafikut është i lidhur me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës dhe hulumtimi i ri ka dhënë detaje të mëtejshme mbi këtë lidhje të pazakontë.

Sipas faqes së internetit të Platformës Shëndetësore prestigjioze të Universitetit të Harvardit, studiuesit studiuan rreth 500 të rritur gjatë pesë viteve. Gjatë asaj kohe, ata mblodhën të dhëna për trafikun dhe zhurmën e avionëve pranë adresave të të gjithë pjesëmarrësve në anketë.

Pas marrjes parasysh të faktorëve të tjerë që kontribuojnë në rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare, si ndotja e ajrit, u konstatua se çdo rritje e nivelit mesatar të zhurmës në 24 orë mbi 5 decibel rrit rrezikun e sulmit në zemër ose goditje në tru dhe probleme të ngjashme që lidhen me të. në zemër deri në 34 për qind.

Duke përdorur një teknikë të specializuar të imazhit të trurit, shkencëtarët treguan se nivelet më të larta të ekspozimit ndaj zhurmës shoqëroheshin me aktivitet më të madh në amigdalë, një zonë e trurit e përfshirë në përpunimin e stresit, ankthit dhe frikës.

Zhurma e tepërt shoqërohet edhe me inflamacion më të madh në arterie, i cili është një shkaktar i njohur për problemet kardiovaskulare.

Këto gjetje u publikuan në vitin 2019 në revistën mjekësore European Heart Journal.

LEXO EDHE:

Back to top button