Ky është lloji më i shëndetshëm i kumbullës – një kilogram kushton 300 euro!
Ky është lloji më i shëndetshëm i kumbullës - një kilogram kushton 300 euro!
Kumbulla Kakadu po fillon të shfaqet gjithnjë e më shumë në botë, nga ushqimi te produktet e lëkurës, por është ende një koncept relativisht i ri për pjesën më të madhe të botës. Kjo bimë e ka origjinën nga Australia, ka ngjyrë të gjelbër të zbehtë dhe shfaqet me emra të ndryshëm si: kumbull dhie, kumbull i kripur, kumbull i gjelbër ose i egër dhe emri profesional i saj është “Terminalia Ferdinanda”, transmeton “Healthline”.
Çfarë është Kakadu Plum?
Aborigjenët në Australi e kanë konsumuar këtë frut prej shekujsh, por e përdorin edhe për qëllime mjekësore. Kumbullat mund të hahen të freskëta, por mund të përdoren edhe për të bërë marmelata dhe salca.
Ky frut i vogël nuk është si kumbullat e zakonshme, ka shije të kripur dhe të hidhur. Përveç dietës, vendasit e Australisë i përdorin këto kumbulla në rastin e pickimit të mushkonjave, plagëve të lëkurës, ftohjes, gripit dhe dhimbjeve të kokës. Kumbullat Kakadu janë veçanërisht të pasura me vitaminë C, dhe 900 gramë të këtij fruti siguron më shumë se 3000% të kërkesës ditore për vitaminë C. Është gjithashtu burimi më i madh natyror i vitaminës C në krahasim me çdo ushqim tjetër. Kumbullat Kakadu janë gjithashtu të pasura me fibra, vitaminë E, bakër, hekur dhe antioksidantë.
Përfitimet e kumbullës Kakadu: Mbrojtje e mirë për lëkurën
Kumbulla Kakadu është e mrekullueshme për lëkurën sepse është e pasur me vitaminë C, e cila përdoret në shumë produkte për kujdesin e lëkurës për shkak të efektit të saj antioksidant, i cili mund të mbrojë lëkurën nga radikalet e lira dhe luan një rol në sintezën e kolagjenit. Për shkak se kumbullat Kakadu janë të mbushura me vitaminë C, ato janë bërë të njohura për optimizimin e rutinave të kujdesit të lëkurës.
Ndihmon me inflamacionin dhe stresin – acidi ellagic është një nga shumë antioksidantët që gjenden në kumbullat Kakadu dhe mund të zvogëlojë inflamacionin në trupin e njeriut. Antioksidantë të tjerë që gjenden në këto kumbulla janë: flavanoli, anthocyanina dhe luteina, të cilat reduktojnë stresin oksidativ duke reduktuar numrin e radikaleve të lira në trup.
Presion më i mirë i gjakut – Kumbulla Kakadu gjithashtu mund të ndihmojë në rregullimin e presionit të gjakut duke vepruar si diuretik dhe duke ndihmuar në largimin e lëngjeve nga trupi. Përveç kësaj, këto kumbulla kanë një raport pozitiv të kaliumit dhe natriumit, i cili është i nevojshëm për të mbajtur një presion të ekuilibruar të gjakut.
Rreziku i reduktuar i disa sëmundjeve – përqindja e lartë e vitaminës C në kumbullat Kakadu gjithashtu ndihmon në forcimin e sistemit imunitar dhe parandalimin e sëmundjeve. Përveç kësaj, antioksidantët nga këto kumbulla reduktojnë rrezikun e disa llojeve të kancerit, ndërsa acidi ellagic që përmban kumbulla mbron nga sëmundje të tilla si artriti reumatoid.
Lufton bakteret – hulumtimet tregojnë se ekstraktet nga kumbullat Kakadu dhe gjethet e tyre mund të parandalojnë sëmundjet që vijnë nga ushqimi. Kumbulla Kakadu përmban një përbërës natyral antibakterial, i cili është gjithashtu i dobishëm në produktet e kujdesit të lëkurës.
Mënyra më e mirë për të përdorur kumbullat Kakadu
Konsumimi i kumbullave të freskëta Kakadu është mënyra më e mirë për të korrur të gjitha përfitimet e tyre shëndetësore, megjithatë kjo kumbullë ka një shije mjaft të thartë, prandaj shpesh bëhet marmelata ose pelte. Por nëse kumbullat zihen ose prej tyre bëhet marmelatë, një pjesë e vitaminës C të fuqishme që përmbahet në to do të humbasë. Kumbullat Kakadu mund të gjenden edhe në formë pluhuri të cilat mund t’i shtohen smoothies, kosit ose të konsumohen me tërshërë.
Meqenëse kumbullat Kakadu janë burimi më i lartë dietik i vitaminës C (55 herë më shumë se portokalli), por gjithashtu përmbajnë më shumë antioksidantë se boronicat (4,7 herë më shumë), ato përdoren shpesh në serume, hidratues, sapunë dhe kremra për lëkurën me shkëlqim.