Lansohet Android 14: Çfarë ka të re?

Lansohet Android 14: Çfarë ka të re?

Si fillim, Android 14 është i disponueshëm në telefonat Pixel dhe deri në fund të vitit duhet ta shohim në pajisjet e prodhuesve të tjerë.

Në eventin Made By Google 2023, përveç telefonave Google Pixel 8 dhe Pixel 8 Pro, gjiganti i teknologjisë lançoi zyrtarisht sistemin operativ më të fundit Android – Android 14. Siç pritej, OS i ri nuk sjell ndryshime drastike, por ofron disa opsione shumë interesante për personalizim, siguri dhe akses.

Të parët që marrin Android 14 janë pronarët e telefonave Google Pixel (Pixel 4a 5G dhe më vonë), dhe Google thotë se do të kemi mundësinë të shohim sistemin e ri operativ deri në fund të vitit në Samsung, Xiaomi, vivo, realme, Pajisjet TECNO, Sony, Sharp, Nothing, OnePlus dhe Oppo.

Android 14 zgjeron ndjeshëm mundësitë e personalizimit të ekraneve të shtëpisë dhe të kyçjes. Për shembull, përdoruesit tani mund të vendosin tema pikturë njëngjyrëshe, si dhe shkurtore të aplikacioneve në ekranin e kyçjes, në mënyrë që t’i qasen më shpejt. Ekziston gjithashtu mundësia e ndryshimit më të lehtë të imazhit të sfondit dhe pronarët e njërit prej modeleve të serisë Google Pixel 8 do të jenë në gjendje të përdorin inteligjencën artificiale për të krijuar të reja bazuar në vetëm një fjali – të ngjashme me softuerin DALL-E . AI gjithashtu do të jetë në gjendje të riorganizojë ekranin në mënyra të ndryshme për t’u përshtatur me situata të ndryshme, si zmadhimi i miniaplikacionit të parashikimit të motit gjatë një stuhie.

Për sa i përket sigurisë, Android 14 ofron edhe më shumë kontroll mbi ndarjen e informacionit nga aplikacionet. Përdoruesit do të marrin njoftime të qarta kur aplikacionet kërkojnë gjëra të tilla si vendndodhjen dhe kur ky informacion ndahet me një palë të tretë. Për të përmirësuar sigurinë e pajisjes, Google tani kërkon që të vendoset një numër PIN me gjashtë shifra dhe pasi ta keni futur saktë, nuk do të jetë më e nevojshme të konfirmoni kodin PIN duke shtypur Enter.

Kur bëhet fjalë për aksesueshmërinë, sistemi i ri operativ sjell mbështetje për ata që kanë probleme me shikimin ose dëgjimin. Përdoruesit tani mund të zmadhojnë vetëm pjesën e ekranit që duan të lexojnë dhe ndryshimi i madhësisë së shkronjave është bërë më i shpejtë dhe më i lehtë. Përveç kësaj, për ata që nuk dëgjojnë njoftimet, është shtuar aftësia për të ndezur ekranin dhe blicin.

Së fundi, funksioni që ne presim më shumë është aftësia për të përdorur telefonin si një kamerë në internet në kompjuterët Windows, Mac dhe ChromeOS. Edhe pse kjo veçori është e disponueshme përmes aplikacioneve të ndryshme të palëve të treta, përdoruesit kanë kohë që kërkojnë që ajo të shfaqet në nivelin e sistemit operativ. Fatkeqësisht, kjo veçori nuk do të funksionojë me valë, por nëpërmjet një kablloje USB dhe nuk do të jetë menjëherë e disponueshme. Megjithatë, Google premton se do të vijë së shpejti.

 

LEXO EDHE:

Back to top button