Luftanija që ndezi shkëndijën e luftës mes SHBA-së dhe Spanjës 126 vjet më parë

Luftanija që ndezi shkëndijën e luftës mes SHBA-së dhe Spanjës 126 vjet më parë

Më 25 janar 1898, luftanija amerikane U.S.S. Maine, hyri në portin e Havanës, në Kubë, duke ndezur shkëndijën e luftës ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Spanjës.

Misioni i anijes ishte të mbronte qytetarët amerikanë dhe pronat e tyre në Havanë, kundër dhunës së mundshme gjatë kryengritjes së Kubës kundër Spanjës.

Më 15 shkurt, tri javë pas ankorimit të luftanijes, si pasojë e një shpërthimi të fuqishëm dhe e zjarrit që pasoi, anija Maine u fundos dhe humbën jetën 266 amerikanë. Gazetat amerikane fajësuan Spanjën dhe nxitën opinionin publik kundër spanjollëve me thirrjen “Kujtoni anijen Maine”.

Në fakt, askush nuk ka qenë në gjendje të përcaktojë se kush ishte përgjegjës për shpërthimin. Jo më vonë se dy muaj pas fundosjes së luftanijes Maine në portin e Havanës, Shtetet e Bashkuara dhe Spanja ishin në luftë ndërmjet tyre. Luftimet zgjatën më pak se katër muaj.

Fuqia ushtarako-detare e Shteteve të Bashkuara luajti rol të rëndësishëm në fitoren amerikane. Si pjesë e marrëveshjes së paqes në përfundim të luftës, Spanja hoqi dorë nga kontrolli mbi Kubën.

LEXO EDHE:

Back to top button