Luksemburgu legalizon marihuanën, qytetarët do të lejohen ta kultivojnë në shtëpi

Luksemburgu legalizon marihuanën, qytetarët do të lejohen ta kultivojnë në shtëpi

Luksemburgu ka ndërmarrë një hap të parë për legalizimin e kanabisit, duke lejuar kultivimin e drogës në shtëpi, por kjo nuk do të thotë se do të ndalet lufta anti-drogë.

Ministri i Drejtësisë, Sam Tanson ka paraqitur një ligj të ri i cili do t’i lejojë njerëzit të rritin deri në katër bimë në shtëpi, megjithëse njerëzit duhet t’i mbajnë ato jashtë syve dhe mund ta konsumojnë ilaçin vetëm në shtëpi, tha ajo në një konferencë për shtyp të mërkurën.

Luksemburgu tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare kur koalicioni fitoi pushtetin në vitin 2018, duke premtuar një reformë shumë më ambicioze duke përfshirë legalizimin e prodhimit, shitjes dhe konsumimit të kanabisit – një qëllim që ekziston ende, tha Tanson, raporton luxtimes.

Tre vendet fqinje të Luksemburgut kanë shprehur më parë pakënaqësinë e tyre rreth planit, nga frika se rregullat më të lehta mund t’i bëjnë njerëzit të blejnë drogën në Luksemburg dhe ta bartin atë në mënyrë të paligjshme në kufi. Por qeveria e re e Gjermanisë tani po ecën përpara me ligjin e saj dhe Malta është bërë vendi i parë i BE-së që legalizon kanabisin.

“Ne kurrë nuk kemi qenë nën presion nga vendet fqinje [edhe pse] ata bënë shumë pyetje”, tha Tanson.

Kushdo që zbulohet se mban deri në tre gram kanabis mund të gjobitet nga 145 deri në 500 euro sipas ligjit të ri – nga 2,500 euro më parë. Nuk do të vijojë asnjë procedim ligjor dhe nuk do të shtohet në dosjen penale të personit, thuhet në projektligj. Mbajtja e shumave më të mëdha mund të rezultojë në një dënim më të lartë apo edhe një dënim me burg.

Legalizimi i kanabisit mund të jetë një “hap i parë” në heqjen e drogës nga rrugët dhe për të zvogëluar rrezikun që lidhet me të. Kanabisi është substanca ilegale më e konsumuar në vend.

Ai u bë i ligjshëm për disa përdorime mjekësore në vitin 2018. 

LEXO EDHE:

Back to top button