Macron: Nëse Rusia përdor armë bërthamore në Ukrainë, Franca nuk do të përgjigjet

Macron: Nëse Rusia përdor armë bërthamore në Ukrainë, Franca nuk do të përgjigjet

Në një intervistë për France 2, Macron tha se doktrina bërthamore e Francës bazohet në interesat themelore të vendit dhe nuk duhet të preket drejtpërdrejt nëse, për shembull, ka një sulm bërthamor balistik ndaj Ukrainës ose rajonit.

Është e rrallë që liderët e shteteve me armë bërthamore të thonë në mënyrë eksplicite se kur do të përdoren armë të tilla për shkak të teorisë dekada të vjetra të parandalimit përmes paqartësisë strategjike, në mënyrë që të mos u japin kundërshtarëve mundësinë për të zhvilluar një plan të mundshëm sulmi.

“Presidenti i Francës flet vetë. Mendoj se zgjedhja jonë është një dënim i retorikës së Putinit, por edhe një përgatitje. Këtë nuk do ta komentoja me ‘po’ ose ‘jo’”, tha Kasja Olengren, Ministre e Mbrojtjes e Holandës.

Franca është një nga tre anëtarët e NATO-s me armë bërthamore dhe është një pjesë kyçe e parandalimit perëndimor kundër Rusisë.

Me fjalën e tij, Macron befasoi të pranishmit në takimin e ministrave të mbrojtjes të anëtarëve të NATO-s në Bruksel, kushtuar diskutimeve për planifikimin bërthamor.

“Ne nuk duam një luftë botërore. Ne po ndihmojmë Ukrainën të mbrohet, pa asnjë qëllim për të sulmuar Rusinë. “Vladimir Putin duhet ta ndalojë këtë luftë dhe të respektojë integritetin territorial të Ukrainës”, tha Macron.

LEXO EDHE:

Back to top button