Makarona me kërpudha dhe presh në verë të bardhë
Makaronat me kërpudha dhe presh janë gati në pak kohë dhe mund të bëhen si një pjatë pa dhjamë.
- 3 lugë vaj ulliri
- 450 g kampionë
- 2 lugë gjelle gjalpë
- 360 gr presh
- 4 thelpinj hudhre, te grira holle
- 2½ lugë çaji kripë
- 450 g makarona
- 700 ml ujë
- 320 ml lëng perimesh
- 150 ml verë të bardhë të thatë
- 120 ml krem gatimi
- 120 gr parmixhan
- 2 lugë gjelle kopër të freskët
- 2 lugë majdanoz të freskët
- 1 lugë çaji lëvore limoni
- 1½ lugë çaji lëng limoni të freskët
- ½ lugë çaji piper
Ngrohni vajin e ullirit në një tigan në zjarr të lartë. Shtoni kërpudhat e prera në feta dhe ziejini duke i përzier shpesh derisa të avullojë i gjithë lëngu, rreth 12 minuta. Shtoni gjalpin dhe përzieni derisa të shkrihet. Shtoni preshin e prerë hollë, hudhrën e grirë dhe një lugë çaji kripë dhe gatuajeni, duke i përzier shpesh, derisa preshi të jetë i butë, për 4 deri në 5 minuta.
Shtoni makaronat, ujin, lëngun, verën dhe një lugë e gjysmë të mbetur kripë dhe hidhini. Rriteni nxehtësinë në të lartë dhe lëreni të vlojë. Ulni nxehtësinë në mesatare dhe gatuajeni duke i përzier herë pas here derisa makaronat të jenë al dente (në varësi të llojit të makaronave, në paketim thuhet se sa minuta duhet të gatuhen që të jenë al dente). Hidhni kremin e gatimit dhe ziejini derisa salca të mbulojë makaronat, rreth 3 minuta. Largohuni nga zjarri.
Shtoni djathin parmixhano të grirë, koprën dhe majdanozin e grirë, lëkurën e limonit të grirë, lëngun e limonit dhe piperin. Ndani makaronat në mënyrë të barabartë midis tasave të cekëta dhe shërbejini të spërkatura me parmixhan.