Me një IQ 228, ajo konsiderohet më e zgjuara në botë, dhe vështirë se dikush ka dëgjuar për të

Marilyn Vos Savant nga Nju Jorku është një kolumniste reviste, biznesmene, dramaturge, por më së shumti njihet si personi me IQ-në më të lartë në botë, ndaj quhet edhe personi më i zgjuar në planet

IQ e saj është 228, ndërsa shumica e njerëzve kanë një IQ mesatare midis 85 dhe 115.

Marilyn ka lindur më 11 gusht 1946 në St. Louis, Missouri, si Marilyn Mach. Ajo vjen nga një familje e thjeshtë minatorësh dhe prindërit e saj Joseph Mach dhe Marina vos Savant ishin emigrantë nga Gjermania dhe Italia. Nga ana e babait të tij ai rrjedh nga fizikani dhe filozofi çek Ernst Mach. Më vonë mbiemrin e babait e ka zëvendësuar me mbiemrin e nënës për shkak të traditës në familjen e saj që fëmijët meshkuj mbajnë mbiemrin e babait, ndërsa fëmijët femra mbiemrin e nënës dhe nuk e ndërrojnë kur martohen. Përveç gjermanishtes dhe italishtes, ai ka edhe origjinë çeke dhe austriake.

Edhe si studente, ajo shkëlqeu në shkencë dhe matematikë. Por kur ajo mbushi 10 vjeç, jeta e saj ndryshoi përgjithmonë. Inteligjenca e saj më pas u vlerësua duke përdorur dy teste. Një prej tyre ishte shkalla e famshme Binet-Simon, e cila fokusohet në aftësitë verbale duke përdorur 5 komponentë të treguesve të inteligjencës dhe fillimisht u krijua për të vlerësuar mangësitë mendore tek fëmijët.

Fëmija mahnitëse shënoi jashtëzakonisht mirë në të dy testet dhe IQ e saj prej 228 bëri që Marilyn Voss Savant të renditej në Librin e Rekordeve Guinness për IQ-në më të lartë nga viti 1986 deri në 1989. Por shumë shpejt u ngritën dyshime për vlefshmërinë e këtyre testeve, kështu që Guinness hoqi kategorinë më të lartë të IQ në vitin 1990, duke e bërë Voss Savant njeriun e fundit të njohur që mbante rekordin. Pavarësisht nga një inteligjencë e tillë, Marilyn thotë se prindërit e saj e trajtuan atë si një fëmijë të zakonshëm.

“Ideja ishte thjesht të isha i pavarur, të fitoja jetesën dhe në fakt askush nuk më kushtoi shumë vëmendje, kryesisht sepse isha vajzë”, tha Vos Savant në një intervistë. Më pas Marilyn studioi filozofi, por më pas u largua nga kolegji për të ndihmuar në drejtimin e biznesit të investimeve të familjes. Deri në vitet 1980, fama e Marilyn Vos Savant si personi me IQ-në më të lartë në botë vazhdoi ta ndiqte atë. Edhe pasi rekordi i saj u hoq nga libri Guinness, të gjithë po flisnin për të. Me inteligjencën dhe pamjen e saj të bukur, Marilyn e gjeti veten në kopertinat e revistave kryesore, dhe në disa prej tyre ishte me bashkëshortin e saj Robert Jarvik, gjithashtu një burrë shumë inteligjent dhe i suksesshëm.

Të qenit i njohur si personi më i zgjuar në botë i inkurajonte njerëzit që të sfidonin vazhdimisht inteligjencën e saj, dhe kjo shkoi edhe më tej për shkak të përhapjes së seksizmit në ato kohë. Ajo vetë tha një herë se si një vajzë e re mori pak inkurajim për të shfrytëzuar sa më shumë talentin e saj.

Megjithatë, në vitet ’90, ndodhi diçka që i ndryshoi plotësisht jetën. Një nga lexuesit e rubrikës së saj në revistën Parade i kërkoi asaj në vitin 1991 të zgjidhte problemin e njohur matematikor të njohur si paradoksi i Monty Hall , një enigmë që ka hutuar profesionin për dekada. Përgjigjja e Marilyn-it nuk i ka pëlqyer lexuesit, por as një pjesë e mirë e publikut profesionist në mbarë botën. Papritur të gjithë filluan ta kritikojnë, duke e quajtur injorante, duke dyshuar në inteligjencën e saj – edhe pse përgjigja e saj ishte e saktë.

Pavarësisht dënimeve dhe kritikave të ashpra që mori, Marilyn vos Savant vazhdoi të jetonte jetën e saj, kryesisht larg mediave. Ajo u bë anëtare e bordit të Këshillit Kombëtar për Edukimin Ekonomik dhe shërbeu në bordet këshilluese të Shoqatës Kombëtare për Fëmijët e Dhunuar dhe Muzeut Historik të Grave Kombëtare. Sot ai është 77 vjeç dhe ka dy fëmijë.

 

LEXO EDHE:

Back to top button