Më shumë se tre kafe në ditë mund të dëmtojnë seriozisht veshkat

Edhe pse shumë studime të mëparshme kanë vërtetuar se marrja e moderuar e kafesë kontribuon në shëndetin tonë dhe nuk do të shkaktojë shumë dëm, hulumtimet e reja kanë zbuluar se pirja e tre ose më shumë filxhanëve kafe në ditë mund të dëmtojë seriozisht veshkat.

Hulumtimi, rezultatet e të cilit u botuan në revistën JAMA Network Open, përfshinte 1,180 të rritur nga mosha 18 deri në 45 vjeç, të cilët kishin hipertension të patrajtuar të shkallës së parë, domethënë presion të lartë të gjakut.

Megjithëse studimi zgjati afërsisht 16 vjet, secili nga pjesëmarrësit u kontrollua gjatë ndjekjes për një periudhë prej shtatë vjet e gjysmë.

Në atë kohë, ata që qëndronin pas studimit kërkuan hiperfiltrim (një shkallë e filtrimit glomerular që konsiderohet më e lartë se normale), albuminuri (shumë albuminë në urinë) dhe hipertension, të gjitha këto janë shenja të zakonshme të mosfunksionimit të veshkave dhe sëmundjeve të veshkave.

Gjatë studimit të rezultateve, shkencëtarët fillimisht vunë re se varianti rs762551 i gjenit CYP1A2 ishte i pranishëm në rreth 50 përqind të pjesëmarrësve, që do të thotë se trupat e tyre nuk po e eliminonin kafeinën aq shpejt sa normalisht.

Ata zbuluan gjithashtu se ata që e nxjerrin kafeinën më ngadalë kishin 2.7 herë më shumë gjasa për të zhvilluar mosfunksionim të veshkave nëse pinin tre filxhanë kafe në ditë ose më shumë, çdo ditë.

Konkretisht, ata kishin 2.5 herë më shumë gjasa për të pasur hiperfiltrim, 2.7 herë më shumë gjasa për të zhvilluar albuminuri dhe 2.8 herë më shumë gjasa për të përjetuar hipertension.

“Ky studim tregon se kafeja, nëse konsumohet me tepricë, mund të dëmtojë seriozisht veshkat”, paralajmëron Dr. Sarah Mahdavi, një studiuese nga Departamenti i Mjekësisë Sociale dhe Familjare në Universitetin e Torontos, e cila është edhe autorja kryesore e të përmendurit. studim.

LEXO EDHE:

Back to top button