ВЕСТИСВЕТ

Членките на ЕУ согласни за намалување на 55 проценти на стакленичките гасови

Европскиот парламент и земјите-членки на ЕУ се согласија за новиот нацрт закон за климата со кој ќе се намалат емисиите на стакленички гасови за најмалку 55 проценти до 2030 година. Претставниците на 27-те влади, Европскиот парламент и Европската комисија постигнаа договор денеска изутрината по повеќемесечни преговори.

Advertisements

„Ова е значаен момент за ЕУ и силен сигнал до светот: нашата посветеност на климатски неутрална ЕУ ќе ги води нашите политики во следните 30 години“, напиша на Твитер потпретседателот на Европската комисија, Франс Тимерманс кој е одговорен за климата.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button