ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Денеска во Скопје Економски форум за регионална соработка

Денеска во Скопје ќе се одржи Економски форум за регионална соработка на кој се очекува да учествуваат преку 400 компании од Северна Македонија, Србија и Албанија, БиХ, Австрија, Полска, Грција. Ќе учествуваат и македонскиот премиер Зоран Заев, претседателот на Србија Александар Вучиќ и премиерот на Албанија Еди Рама. Економскиот форум е во рамките на иницијативата за соработка позната како „Мини Шенген“. На Форумот, освен што ќе биде објавено новото име на регионалната иницијатива „Мини Шенген“, ќе бидат потпишани два меморандума за разбирање и еден меѓудржавен договор кој во голема мера ќе го олесни животот на граѓаните од Западен Балкан и на бизнис заедницата.

Advertisements

Меморандумот за разбирање за олеснување на увозот и извозот и движење на стоки во Западен Балкан и Договорот за соработка за заштита и спасување од катастрофи произлегуваат од иницијативата за напредна регионална економска соработка меѓу Република Северна Македонија, Република Србија и Република Албанија. Третиот меморандум е особено значаен за движењето на пазарот на трудот во регионот и со него договорните страни ја изразуваат својата волја да го олеснат движењето на луѓето за да обезбедат полесен и послободен пристап до пазарот на трудот, што значи отстранување на работни дозволи и поедноставување на постапките за добивање дозвола за привремен престој.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button