ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Конференција за младите и иницијативата „Отворен Балкан“

Конференција за младите и иницијативата „Отворен Балкан“

„Отворен Балкан“ е можност и перспектива за безбедна иднина на младите во регионот. Ова е оценката на претставниците на институциите на Македонија, Албанија, Србија и Црна Гора кои говореа на Конференцијата на тема „Младите на Отворен Балкан – можности и перспективи за безбедно напредување во регионот“. Советникот за млади и спорт, Ѓорѓи Тасев, вели дека градењето меѓусебна доверба е неопходно за младите да сакаат да живеат на Балканот.

Но, граѓаните имаат различни мислења за „Отворен Балкан“. Некои велат дека концептот е добар, а други дека е неуспешен.

„Тоа е само политичко, кога дојдовме овде на одмор, исто се случува на границите, треба да се чека како и обично, иако се вели дека границите ќе се отворат… Целата младина си замина.“

„Не може младината да има перспектива од Отворен Балкан кога е иницијатива на Вучиќ.“

Идејата за иницијативата „Отворен Балкан“ започна да се реализира во 2019 година и има за цел да создаде простор на слободно движење на луѓе, стоки и услуги во Западен Балкан. Албанија, Србија и С Македонија ѝ се приклучија на идејата, а Косово и Црна Гора ја отфрлија.

Мефаил Исмаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button