ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Србија денеска гласа на референдум за измени на Уставот во делот на правосудството

Во Србија денеска се одржува референдум за измени на Уставот во делот што се однесува на правосудството, на кој граѓаните со заокружување со „да” или „не” ќе одговорат на прашањето: „Дали сте за потврдување на Актот за измени и дополнување на Уставот на Република Србија?”, јави дописникот на МИА од Белград.

Уставот се менува во областа на правосудството за да се усогласи српското со европското законодавство во процесот на пристапување на Србија во ЕУ, а промената на Уставот ја предложи Владата на Србија со цел да се обезбеди поголема независност, ефикасност и одговорност на судството, поголема независност и одговорност на јавното обвинителство, подобра заштита на правата на граѓаните и зајакнување на владеењето на правото.

Се менуваат уставните одредби за организација на судовите и јавните обвинителства, а имајќи предвид дека постои меѓусебна зависност меѓу овие одредби и другите одредби од Уставот, членовите кои се однесуваат на начелото на поделба на власта, надлежностите на Народно собрание, судот, како и избор и именување судии на Уставниот суд.

Промените се однесуваат и на начинот на кој се избираат судии и обвинители за да се намали влијанието на политиката во процесот бидејќи нив повеќе нема да ги избира српскиот Парламент, туку Високиот судски совет и Високиот совет на обвинители.

На референдумот треба да гласаат 6.510.233 запишани гласачи, на 106 гласачки места, од 07 до 20 часот, но и покрај тоа што за успешен референдум потребно е мнозинство од излезените гласачи потврдно да гласаат за Уставните измени, исходот на референдумското прашање е неизвесен.

На подршка на уставните измени повика неделава претседателот Александар Вучиќ со видео порака на неговиот Инстраграм профил.

-Ги повикувам луѓето да учествуваат на референдумот. Тоа не е партиски референдум, не е политички референдум. Мислам дека овој референдум е важен за иднината на нашата земја. Тој е важен затоа што треба да си кажеме дали сакаме да го продолжиме нашиот европски пат. Дали навистина ќе се обидеме да имаме независно правосудство и независно обвинителство, порача Вучиќ, кој вечерва испрати и смс порака до граѓаните.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button