ВЕСТИЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈА

Зголемување на платите од 26.000 на 44.000 денари!

Зголемување на платите од 26.000 на 44.000 денари!

Втор ден од штрајкот на приватните специјализанти. Велат дека револтот ќе продолжи сè додека писмено не добијат информација дека нивните барања се прифатени. Специјалистите бараат зголемување на платите од 26.000 на 44.000 денари и здравствено и пензиско осигурување. Лекарот-специјалист Христина Илиоска ја отфрли изјавата на министерот за здравство Илир Демири дека штрајкот е политички мотивиран.

Пациентите се жалат дека штрајкот предизвикува хаос во здравствените установи. Потенцираат дека до попладне тешко успеваат да завршат работа.

Министерот за здравство Илир Демири вчера побара трпение од специјалистите, подвлекувајќи дека по изборите ќе побара ревизија на буџетот со кој би се обезбедиле пари за зголемување на нивните приходи, односно за нивно усогласување со примањата на специјалистите вработени во јавните здравствени домови./Алсат.мк

Ајнур Бафќари

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button