Musk njoftoi një tmerr për planetin: Inteligjenca artificiale do të na “fikë energjinë elektrike”!

Elon Musk, themeluesi i Tesla, ka paralajmëruar se bota mund të përballet me mungesa të energjisë elektrike dhe transformatorëve vitin e ardhshëm për shkak të përparimeve të shpejta në inteligjencën artificiale (AI) dhe automjetet elektrike (EVs)

Duke folur në konferencën Bosch Connected World në Berlin, Gjermani të enjten, Musk theksoi rëndësinë e energjisë së pastër dhe prodhimin e transformatorëve elektrikë. Ai vuri në dukje avancimin e shpejtë të inteligjencës artificiale dhe nevojën për energji elektrike, e cila do të jetë thelbësore për lëshimin e sistemeve të shumta të inteligjencës artificiale dhe automjeteve elektrike.

Ai theksoi se kapaciteti i inteligjencës artificiale po rritet jashtëzakonisht shpejt. Ai paralajmëron se mungesa e energjisë elektrike mund të shkaktojë probleme me energjinë edhe për sistemet bazë. Ky skenar alarmues na kujton nevojën urgjente për prodhim masiv të energjisë së pastër për të plotësuar nevojat e sektorëve në rritje dhe për të shmangur ndërprerjet serioze në furnizimin me energji elektrike.

– Unë kurrë nuk kam parë teknologjinë të përparojë më shpejt se kaq. Mungesa e çipit mund të jetë prapa nesh, por inteligjenca artificiale dhe automjetet elektrike po përhapen me një ritëm kaq të shpejtë sa bota do të përballet me probleme me furnizimin me energji elektrike dhe transformatorët vitin e ardhshëm, thotë Musk.

Në një telefonatë pyetje-përgjigje për mbylljen e konferencës, miliarderi kontrovers tha:

-Përqindja e inteligjencës artificiale që shfaqet në internet duket se rritet me 10 herë çdo gjashtë muaj. Është e qartë se nuk mund të vazhdojë me atë shpejtësi të lartë përgjithmonë ose do të tejkalojë masën e universit, por nuk kam parë kurrë diçka të tillë. Nxitimi për patate të skuqura është më i madh se çdo nxitim ari që ka ekzistuar ndonjëherë, ai është i qartë.

Unë mendoj se, sipas Musk, ne jemi vërtet në prag të ndoshta revolucionit më të madh teknologjik që ka ekzistuar ndonjëherë.

– Ekziston një mallkim kinez: “Jeto në kohë interesante”. Epo, ne jetojmë në kohët më interesante. Isha pak në depresion për një kohë, sinqerisht. Mendova, “Epo, a do të marrë kontrollin AI?” A do të jemi të padobishëm?’ Por mënyra se si u pajtova me këtë pyetje ishte: më mirë do të isha gjallë për të parë apokalipsin e UI apo jo? Unë mendoj se do të doja ta shihja këtë. Nuk do të jetë e mërzitshme – thekson Musk.

Musk vazhdoi: “Shakaja ime jo shumë qesharake është se ju nevojiten transformatorë për të drejtuar transformatorët. E dini, ka diçka që quhet transformator në inteligjencën artificiale. Nuk e di, është një kombinim i një lloj rrjeti nervor. Megjithatë, atyre u mbaruan transformatorët për të drejtuar transformatorët.

-Atëherë mungesa e radhës do të jetë energjia elektrike. AI nuk do të jetë në gjendje të gjejë rrymë të mjaftueshme për të fuqizuar të gjithë çipat. Unë mendoj se vitin e ardhshëm do të shihni se ata thjesht nuk mund të gjejnë fuqi të mjaftueshme për të lëshuar të gjitha çipat, thotë biznesmeni kontrovers.

Ideja që dritat në botën e zhvilluar do të fillojnë të dridhen në vitin 2025 për shkak të rritjes së inteligjencës artificiale është mjaft tronditëse dhe nëse Musk ka të drejtë, nënvizon shumë nevojën për sasi masive të energjisë së pastër, nga burime të ndryshme.

LEXO EDHE:

Back to top button