NASA transmeton gabimisht stërvitjen emergjente të stacionit hapësinor

NASA transmeton gabimisht stërvitjen emergjente të stacionit hapësinor

NASA është detyruar të sigurojë publikun se nuk ka asnjë emergjencë në bordin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës pasi audio e një stërvitjeje provizore mjekësore u luajt aksidentalisht në një transmetim të drejtpërdrejtë të mërkurën mbrëma.

Transmetimi i drejtpërdrejtë i planifikuar rregullisht u ndërpre në orën 18:28 ET nga një folës i paidentifikuar, me sa duket një kirurg fluturimi, i cili po luante një skenar në të cilin ajo i jepte ekuipazhit të ISS këshilla se si të sillej me një komandant që vuante nga sëmundja e rëndë e kompresimit.

Folësi këshillon ekuipazhin që “të kontrollojë pulsin e tij edhe një herë” përpara se të vendosë astronautin e goditur në një kostum të mbushur plot me oksigjen të pastër. Ajo thotë se çdo veprim do të ishte “trajtimi më i mirë i përpjekjes” dhe më mirë sesa të mos bësh asgjë.

“Për fat të keq, prognoza për komandantin është relativisht e dobët”, thotë ajo.

Ajo thotë se “është e shqetësuar se ka disa goditje të rënda DCS [sëmundja e dekompresionit]” dhe i thotë ekuipazhit që ta fusë me kostum sa më shpejt të jetë e mundur.

Ajo përmend se ka një spital në San Fernando, Spanjë, me objekte trajtimi hiperbarik, një sugjerim i dukshëm për të urdhëruar një evakuim urgjent nga stacioni hapësinor.

Pasi ndezi alarmin mes entuziastëve të hapësirës që dëgjonin, NASA zbuloi se skenari nuk ishte real anëtarët e ekuipazhit të ISS ishin të gjithë në gjumë të sigurt në atë kohë.

LEXO EDHE:

Back to top button