Qeveria sudaneze mohon urinë e afërt në vend

Qeveria sudaneze mohon urinë e afërt në vend

Qeveria sudaneze përjashtoi mundësinë e një zie buke të afërt në vend.

“Qeveria e Sudanit thekson se nuk ka zi buke të afërt në vend,” tha ministria e jashtme në një deklaratë, duke pretenduar se raportet nga ministria e bujqësisë e vendit dhe Organizata e OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO) mund të mbështesin një parashikim të tillë.

Deklarata shtoi se Kombet e Bashkuara mund të blejnë materiale ushqimore nga tregu vendas dhe zonat e prodhimit në vend.

Ai tha se qeveria ishte e vendosur të vazhdojë të punojë me komunitetin ndërkombëtar për të siguruar që ndihma humanitare të arrijë tek ata në nevojë, në përputhje me direktivat kombëtare dhe parimet e OKB-së.

Përshkallëzimi i fundit i dhunës rreth El Fasher ka ndaluar autokolonat e ndihmave që vinin nga kalimi kufitar Tine i Çadit, gjë që dëmtoi përpjekjet për të ofruar ndihma humanitare për mijëra në nevojë.

Drejtori i Përgjithshëm i FAO-s Qu Dongyu tha në një fjalim në takimin e agjencisë se “rreziku i urisë është real në Sudan”, ku gjysma e popullsisë po përballet me nivele të larta të pasigurisë akute ushqimore.

Ai këmbënguli se “ne kemi një dritare të vogël mundësie për ta parandaluar atë tani”, sipas një deklarate të FAO.

Programi Botëror i Ushqimit (WFP) ka paralajmëruar më parë se lufta e vazhdueshme në Sudan “rrezikon të shkaktojë krizën më të madhe të urisë në botë” në Sudan, qytetarët e të cilit tashmë po vuajnë nga shpërnguljet masive nga lufta.

Sipas OKB-së, gjysma e popullsisë së Sudanit – rreth 25 milionë njerëz – kanë nevojë për ndihmë dhe mbrojtje humanitare, me gati 18 milionë njerëz që përballen me pasiguri akute ushqimore.

Përplasjet në El Fasher janë përshkallëzimi i fundit i konfliktit më të madh midis SAF dhe RSF në të gjithë vendin që nga 15 prilli 2023.

Përleshjet vdekjeprurëse kanë marrë deri më tani 15,550 jetë dhe kanë zhvendosur mbi 8.8 milionë njerëz në mbarë vendin, sipas vlerësimeve të fundit nga Zyra e OKB-së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare.

LEXO EDHE:

Back to top button