Ndërtesa e lashtë misterioze më e vjetër se Stonehenge dhe piramidat e gërmuara pranë Pragës

Arkeologët kanë zbuluar mbetjet e një ndërtese të epokës së gurit pranë Pragës që është më e vjetër se Stonehenge dhe madje edhe piramidat egjiptiane – një kompleks misterioz i njohur si “rondela”.

Nuk dihet ende qëllimi i saktë i kësaj ndërtese gati 7000-vjeçare, por ndoshta komuniteti bujqësor vendas i asaj periudhe e përdori atë si një lloj vendi takimi.

Është bërë në një rreth të madh me një diametër prej 55 metrash, domethënë afërsisht lartësia e Kullës së Pjerrët të Pizës. Edhe pse nuk dihet shumë për ndërtuesit, ekspertët besojnë se ata i përkasin kulturës Lineare të Qeramikës që “lulëzoi” midis 4900 dhe 4400 pes, tha për Live Science arkeologu Jaroslav Rydky, një zëdhënës i Institutit të Arkeologjisë të Akademisë Çeke të Shkencave. shkencat (IAP).

Njohuritë për ndërtimin e rondelit përfshinin disa kultura arkeologjike

Shkencëtarët mësuan për herë të parë për rondelin në Vinor në vitet 1980, kur punëtorët e ndërtimit po instalonin linjat e gazit dhe ujit, por gërmimet e reja kanë zbuluar të gjithë strukturën për herë të parë. Deri më tani, arkeologët kanë gjetur në zonë fragmente qeramike, eshtra kafshësh dhe vegla guri.

Banorët e kulturës lineare janë të njohur për prodhimin e objekteve të rrumbullakëta. Vendbanimet e tyre bujqësore të ulura, të vendosura në udhëkryqin e Polonisë së sotme, Gjermanisë lindore dhe Bohemisë veriore, përbëheshin nga disa shtëpi të zgjatura; struktura drejtkëndore që mund të strehojnë 20 deri në 30 persona.

“Njohuritë për ndërtimin e rondeleve përfshinin disa kultura arkeologjike. Ato janë ndërtuar nga komunitete të ndryshme në të gjithë Evropën Qendrore”, tha Ridky.

Roundels u bënë veçanërisht të dukshme dekada më parë, kur arkeologët filluan të përdornin fotografi ajrore. Rydki shprehet se është “prova më e vjetër e arkitekturës në të gjithë Evropën”.

Shikuar nga lart, këto struktura përbëhen nga një ose më shumë gropa rrethore të gjera me disa hapje që shërbenin si hyrje. Pjesa e brendshme e secilës rondela ishte ndoshta e veshur me shkopinj druri. Edhe pse është e qartë se ndërtesa të tilla ishin jashtëzakonisht të njohura në neolitin e vonë, funksioni i tyre i saktë ende nuk dihet.

Observatori, kalendar apo vend grumbullimi?

Në vitin 1991, rondela më e hershme e njohur u gjet në Gjermani, e lidhur gjithashtu me kulturën lineare të qeramikës. Diametri i saj është 75 metra dhe kishte një gardh të dyfishtë prej druri dhe tre hyrje. Meqenëse dy hyrjet korrespondojnë me lindjen dhe perëndimin e diellit gjatë solsticit të dimrit dhe verës, një interpretim i rondelit në Gjermani është se ai shërbente si një “observator” ose një lloj kalendari.

Por Ridkey është më i prirur për një interpretim më të përgjithshëm të strukturës në Winor, duke vënë në dukje se “rondelët ndoshta kombinojnë disa funksione, më e rëndësishmja është socio-ritual”. Ai shton se rondelët ndoshta janë ndërtuar si vende takimi për një numër të madh njerëzish; ndoshta për të shënuar ngjarje të rëndësishme për komunitetin, si ritet e moshës madhore, fenomenet astronomike ose shkëmbimet ekonomike.

Duke marrë parasysh që njerëzit që ndërtuan rondelët përdorën vetëm vegla guri, madhësia e tyre është vërtet mbresëlënëse. Më shpesh ato kanë një diametër prej rreth 60 metrash, që është sa gjysma e gjatësisë së një fushe futbolli. Por arkeologët nuk dinë shumë për vetë ndërtuesit, pasi deri më tani janë gjetur shumë pak objekte që mund të japin më shumë informacion se si ishte stili i tyre i jetesës shtatë mijëvjeçarë më parë.

LEXO EDHE:

Back to top button